Няма никакъв напредък в интеграцията на ромите. В днешния отчет

...
Няма никакъв напредък в интеграцията на ромите. В днешния отчет
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Няма никакъв напредък в интеграцията на ромите

Няма никакъв прогрес в интеграцията на ромите. В днешния доклад имаше единствено обстоятелства и доклад на институциите, само че по-голямата част от сътрудниците са прави, като споделиха, че няма прогрес в тази област. Трябва да има на практика дейности, а не доклади и брифинги”.

Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов пред медиите след приемането в Народно събрание на Административния мониторингов отчет за 2016 година по осъществяването на националната тактика за консолидиране на ромите.

Той сподели, че ситуацията в Асеновград отива към усмиряване и съображение за това са подхванатите от страната дейности.

Засиленото полицейско наличие ще остане там, до момента в който е належащо, сподели Симеонов. Според него, в случай че институции не се бяха заели, може би щяло да има доста по-сериозно неодобрение и реакции от страна на българите в Асеновград.

Предстои събарянето в най-скоро време на част от противозаконните постройки, съвсем всекидневно сме по отношение на кмета на града Караниколов, сподели вицепремиерът. Той уточни, че е почнало описването на противозаконните постройки, правят се нужните констатации и замервания по Закона за устройство на територията.

Мисля, че това е пътят – въвеждането на законността и използването на закона с цялата му грубост към безусловно всички етноси, уточни Симеонов.

На въпрос къде ще бъдат настанени хората, чиито къщи ще бъдат разрушени, той отговори, че страната не може да мисли за всеки, който нарушава закона и от неговите противозаконни дейности да следват някакви права.

Според него тези хора ще се върнат там, откъдето са пристигнали. Огромна част от тази махала в действителност са пришълци от Стара Загора, от Пазарджик и от Хасковско, заяви Симеонов. В момента те нарушават и други закони с това, че обитават не там, където би трябвало да бъдат и че нямат регистрация, добави той.

Вицепремиерът означи, че следствените дейности не престават, откриват се нарушителите, измежду които има хора с по няколко каузи. Вярвам, че ще бъдат хванати всички, които са предизвикали и насърчавали към принуждение, разяснява Валери Симеонов.

Извършват се инспекции във връзка с заканите в обществените мрежи и се открива кои са отправяли закани за живот, те също подлежат на наказания и ще бъдат привлечени, добави той.

Според Валери Симеонов проблемите няма да бъдат преодолени, до момента в който не се реши въпроса с капсулирането на циганския етнос в гета.

Проблемът са гетата, тези квартали, в които живее обособено единствено циганско население, което се подчинява единствено на своите лични закони, обичаи и на своите тартори, счита той. Докато не се реши този проблем " страна в страната ", казусът ще го има, разяснява вицепремиерът.

Помолен да разяснява думите на проф. Иво Христов, че ромският квартал Столипиново е център на ислямския фундаментализъм в България, Валери Симеонов изрази терзания от изявлението. Всеки българин се тормози от такава информация, тя би трябвало да бъде тествана и при определяне на хората, които го правят, би трябвало да се приложи законът, счита вицепремиерът.

Според него у нас има построени връзки на толерантност и почит сред общностите, което е спънка за последна борба. Обикновено такава борба поражда по битови въпроси и е като къс гърмеж, който бързо се потушава и загасва, само че не би трябвало да лежим на това, а би трябвало да се тръгне от разбиването на капсулираните гета, счита Симеонов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР