Няма непреодолими проблеми по пътя към възобновяването на иранската ядрена

...
Няма непреодолими проблеми по пътя към възобновяването на иранската ядрена
Коментари Харесай

Русия обясни какво спира възобновяването на ядрената сделка с Иран


Няма непреодолими проблеми по пътя към възобновяването на иранската нуклеарна договорка, само че опитите за оказване на напън върху Техеран могат да зачеркнат всички вероятности. Това съобщи съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя, представен от ТАСС.

" Работата по възобновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) към този момент е на зрял стадий, значимо е да не загубим постигнатия прогрес ", означи той и уточни, че Москва не вижда непреодолими проблеми по пътя за възобновяване на съглашението.

" Сега обаче сме на доста значим, нежен и виновен стадий. Опитите за напън върху Иран, непрекъснатото нестимулирано завъртане на спиралата на напрежението към нуклеарната договорка, пресилените прояви, чиято единствена цел е да предизвикат останалите участници в съглашението, могат изцяло да унищожат вероятностите за възобновяване на договорката ", предизвести Небезня.

" Такава линия съществува и в случай че надделее, това е тъжно оттегляне от високите стандарти на дипломацията, които направиха допустимо договарянето на JCPOA преди време ", разяснява той.

Небезня уточни, че Русия приканва страните да покажат стратегическа въздържаност, прагматично отношение и решителност за намиране на компромис.

Убедени сме, че в този случай ще се откри решение, което ще удовлетвори всички, посочи той.

Въпреки че Иран твърди, че нуклеарната ѝ стратегия е с мирни цели, Западът се притеснява, че тя е все по-близо до основаването на атомна бомба. По тази причина през актуалната година западните страни ускориха напъните си за обновяване на нуклеарната договорка от 2015 година, чиито условия Иран спря да извършва, откакто тогавашният американски президент Доналд Тръмп я напусна през 2018 година и още веднъж наложи суровите наказания на Съединени американски щати против ислямската република.

През март нуклеарното съглашение изглеждаше покрай възкръсване след среща във Виена на външните министри на страните по договорката. Оттогава насам обаче договарянията изпаднаха в застой, най-много заради две претенции на Иран - Вашингтон да отстрани Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война от листата си на задграничните терористични организации, а също МААЕ да приключи следствието си на следи от уран, открити в недекларирани нуклеарни обекти в страната.

След взаимни обвинявания сред Техеран и Вашингтон в съзнателно отсрочване на договарянията, през декември стана ясно, че двете страни няма да излязат от задънената улица, защото Съединени американски щати обявиха, че ще оставят въпроса с възобновяването на нуклеарната договорка на назад във времето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР