Няма необходимост от прехвърляне на спестяванията от лев в евро,

...
Няма необходимост от прехвърляне на спестяванията от лев в евро,
Коментари Харесай

Горанов: Няма необходимост от прехвърляне на спестяванията от лев в евро

Няма нужда от прекачване на спестяванията от лев в евро, съобщи пред БНР финансовият министър Владислав Горанов  Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 година През 1999 година приключва. Той разяснява решението на български инвеститори, предизвикано от измененията в Закона за Българска народна банка, да сменят левовите си влогове в единната европейска валута. Горанов удостовери за следващ път, че левът ще резервира актуалният си курс до присъединението ни към еврозоната.

Той беше безапелационен, че българският лев ще остане с сегашния си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има.

"Няма безусловно никаква причина, в случай че не им се постанова да пътуват в Европа, да разменят левове против евро. Българският лев е привързан с корав курс - 1,95583 с еврото, и той ще остане привързан с този курс до замяната на лев с евро. И няма да има и хилядна от стотинката отклоняване в тази посока ".

България не е сключвала никакви секрети съглашения за влизането си в еврозоната, съобщи още финансовият министър, като се опълчи на тезата на проф. Стив Ханке, че страната ни не би трябвало да вкарва еврото и напомни, че това е втората валута в света след $.

Европейски специалисти разкриха има ли опасности за курса на лв. при влизането в еврозоната

Ето по какъв начин Горанов отговори на въпроса дали е взел участие в срещи на високо равнище, в които от България е поискано нещо в допълнение и незнайно за обществото, с цел да получи зелена светлина за еврото: "Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година. Тази преписка може да се откри и на страницата на българското финансово министерство с съответните задължения, които ние сме си сложили като задания да решим до присъединението към ERM-2 и няма никакви секрети или спомагателни условия към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че сходни изказвания за някакви скрити съглашения или спомагателни условия към нас са по скоро в областта на спекулациите ".

По-рано в изявление за БНР професор Стив Ханке, именуван "бащата на валутния ръб ", сподели, че България не би трябвало да се причислява към еврозоната и позволи, че може да има секрети съглашения, които ще наложат на страната дискриминационни условия.

Стив Ханке: България не би трябвало да влиза в еврозоната
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР