Няма нанесени сериозни щети върху реколтата от череши, след падналата

...
Няма нанесени сериозни щети върху реколтата от череши, след падналата
Коментари Харесай

Няма сериозни поражения върху черешите от градушката в Кюстендил, но продължаващите дъждове съсипват реколтата

Няма нанесени съществени вреди върху реколтата от череши, след падналата нощес градушка в Кюстендил и региона, сподели за Българска телеграфна агенция проф. доктор Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил. Обходихме нашите масиви в селата Коняво и Ябълково, само че повече град е валял в регионите на Жиленци и Върташево. Граушката е била примесена с изобилен дъжд, което не е довело до съществени провали по главните черешови масиви, сподели Сотиров.

Няма съществени провали, само че са рискови дъждовете, разясниха пред Българска телеграфна агенция и аграрни производители.

Според проф. доктор Сотиров над 50% от ранните сортове череши към този момент са напукани, провали има и върху по-късните сортове. Напукването е провокирано от изобилните превалявания през последните дни, които съгласно прогнозите ще продължат и през идната седмица. Това са дни с над 20 л/кв. м превалявания, които се отразяват на плодовете и те загниват, разяснява още Сотиров.

След проливния дъжд и градушка нощес, екипи на Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са оказали техническа помощ при четири сигнала – отводнени са два обекта в Кюстендил и един в Дупница, отстранени са паднали клони върху автомобил в Дупница. Жители на града се оплакаха и от изровена пътна настилка, в резултат на зародилата към среднощ стихия.БТА/Елица Иванова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР