Няма начин да не сте срещали някой от двата термина,

Няма начин да не сте срещали някой от двата термина, ...

Каква е разликата между пастьоризирано и кондензирано мляко

Няма начин да не сте срещали някой от двата термина, пазарувайки в магазина. Всъщност, почти всички пресни млека, които се предлагат на пазара, са пастьоризирани. Но какво точно се крие зад тази дума и въобще има ли нещо общо с кондензираното мляко?
Между двата вида мляко има доста голяма разлика, както във външния вид, така и в начина на кулинарна обработка и съхранение.

Ето защо да пиете мляко с куркума всяка вечер преди сън Ето защо да пиете мляко с куркума всяка вечер преди сън
Млякото с куркума е здравословна напитка, която може да се консумира преди лягане всяка вечер, тъй като помага и за здрав сън и подобря...
Пастьоризираното мляко за кратко е загрято до висока температура, след което веднага е изстудено. Този процес на пастьоризация е с дълбоки корени и идва от Луи Пастьор. Френският начин е намерил начин да забави растежа на микроорганизмите и да удължи срока на годност на продукта.
Кондензирането обаче е доста по-сложен процес. То се получава чрез пастьоризация и впоследствие изпаряване на част от водата, съдържаща се в млякото, при продължително варене. Спокойно можем да кажем, че това е частично дехидратирано мляко, чиято масленост е не по-ниска от 7.5 процента. То най-често се продава в консерви.
Що се отнася до начините на консумация, всички сме запознати за какво може да се използва прясното пастьоризирано мляко. Кондензираното на свой ред се включва в множество сладкарски рецепти.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com