Няма начин да не сте гледали рекламата на новата (лилавата)

...
Няма начин да не сте гледали рекламата на новата (лилавата)
Коментари Харесай

Инспектор Алекс разследва: Плодов ли е вкусът? Да, ако цикламатът и синята боя за яйца са плодове

Няма метод да не сте гледали рекламата на новата (лилавата) “Фанта ”, която ви приканва да “останете с тях за шоуто ”. После ви показват “любимата водеща Глория и безстрашния й екип от ловци на усети, които ще се опитат да разкрият мистерията на “Фанта ”. 

Не търсете мистерията, контрольор Алекс я разгада. Но за разчитането на съставките, разказани на етикета, в действителност би трябвало кураж!

Накратко: Толкова токсична течност “Кока-кола ” — майката на “Фанта ”, наподобява не е пускала до момента! Освен това най-големият производител на безалкохолни питиета си разрешава безочливо да послъгва: на етикета е изписано, че “напитката е без добавена захар ” и “съдържа естествени захари ”, обаче в графата калории е маркирано 0. 

Или технолозите на производителя на “Фанта ” са идиоти, или пиарите им, или пък разчитат, че клиентите им са умствено изостанали. Не е допустимо да напишеш, че напитка съдържа естествени захари, а на противоположната страната на етикета в данните за хранителната стойност в графата въглехидрати (захари) да написа 0 грама! 

И тъкмо както питат в рекламата — кого заблуждавате? Никоя храна, съдържаща захар, не може да има нула калории! Общоизвестно е, че 1 грам въглехидрати обезпечават 4 килокалории.

Но това е по-малката неволя.

Бързо взор върху химичните съставки на газираната напитка, изброени на етикета, ни осведоми, че в бутилката има:

Съставки: вода, въглероден диоксид, киселини (ябълчена, лимонена киселина), сок от лимон от концентрат (1%), естествени ароматизанти, стабилизатори (акациева гума, полифосфати, глицеролови естери на дървесни смоли, захароза ацетат изобутират), подсладители (цикламати, ацесулфам К, сукралоза), консерванти (калиев сорбат, натриев бензоат), плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), оцветител (брилянтно синьо FCF).



Сякаш не наподобява доста зле?

Ако въпросната напитка беше създадена преди десетина години, съставките щяха да са изписани по следния метод: 

Съставки: вода, въглероден диоксид, Е296, Е330, сок от лимон от концентрат (1%), естествени ароматизанти, Е414, Е452, Е445, Е444, Е952, Е950, Е955, Е202, Е211, плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), Е133.

Вие бихте ли си купили сходен коктейл от химикали?

А за какво е по този начин? Вината е на управляващите в Европейски Съюз, които през 2011 година направиха неоценима услуга на хранителната промишленост, като й разрешиха да не изписва добавките с Е-номера. Те към момента са в продуктите, само че с други имена!

Освен това въздигането на “водещата Глория ” откакто е отпила от газираната напитка не е кой знае какъв брой автентично. На “Ред бул ” му “пораснаха крила ” преди повече от десетилетие…

Ваша отговорност е, в случай че ви се дават 2,09 лева в кварталната бакалия за половинлитрова бутилка боядисана газирана напитка.

Грижа на контрольор Алекс е да ви осведоми, че си

хвърляте парите за газирана вода, оцветена със синя багра за яйца и “подсладена ” с изкуствени подсладители със съмнителна известност — цикламати, ацесулфам К и сукралоза. 

Само преди седмица СЗО предизвести с половин уста, че изкуствените подсладители, употребявани за заменяне на захарта в огромна част от продуктите, не оказват помощ за понижаване на тежестта и

могат да имат съществени последствия за здравето, като например повишен риск от диабет вид 2, сърдечносъдови заболявания и смъртност при възрастни.

Предупреждението касае всички синтетични и естествени или модифицирани подсладители, които не са класифицирани като захари, намиращи се в създадените храни и питиета или продавани независимо, с цел да бъдат добавяни към продуктите от потребителите. Сред най-широко употребяваните подсладители са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевията.

Ето какво въпреки всичко съдържа лилавата “Фанта ”:

Вода и въглероден диоксид съдържат всички газирани питиета. Също и киселини. В “Кока-кола ” да вземем за пример има фосфорна киселина (1,5 грама на литър). В тази “Фанта ” се съдържат ябълчена и лимонена киселина, които дружно със идната съставна част — сок от лимон от концентрат (1%) можем да приемем за естествени. Защо има два източника на лимонена киселина не е известно. Може пък първата да е синтетична.

Колко са естествени “естествените ” ароматизанти и кои тъкмо са няма метод да узнаем.

Естествените ароматизанти са тайната съставна част на хранителната промишленост.

Като ароматизанти се употребяват към 3000 химични субстанции, само че наложително би трябвало се изписват единствено две — кофеинът и хининът. Останалите се смятат за фирмена загадка, без значение какъв брой токсични са (официално не са).

Акациевата гума е повече известна като гума арабика (Е414). Използва се като стабилизатор, също както полифосфатите — Е452 (освен това те са и фиксатори на цвета в случая), глицероловите естери на дървесни смоли (Е445) —  различен емулгатор и стабилизатор (подобрява смесването на съставките).

Подобна е ролята и на добавката захароза ацетат изобутират (Е444) — примес на продуктите от обработката на захар с оцетен анхидрид и изомаслен анхидрид. Употребата на този синтетичен емулгатор, сгъстител и стабилизатор е разрешена единствено в композиция с други сходни сгъстители (в случая глицеролови естери на дървесни смоли — Е445). Публикация във Food and Chemical Toxicology загатва за повишен черен дроб и изменени чернодробни ензими при проби с кучета.

Цикламатите, ацесулфам К и сукралоза са синтетични подсладители с съвсем никаква енергийна стойност. Дотук с положителните вести.

“Кока-кола ” не би могла да “подслади ” никой собствен артикул с цикламат (Е952) в Съединени американски щати, тъй като това вещество там е неразрешено

— поради съмнения, че добавката е канцерогенна и води до понижаване на мъжките репродуктивни качества. Второто може и да е градска легенда, въпреки че атрофията на тестисите на мъжките плъхове е реалност. При женските пък е маркирано закъснение на развиването на плода по време на бременността. Защо една добавка се смята за канцерогенна в Съединени американски щати и надлежно е неразрешена за приложимост, а в това време е разрешена в Европейски Съюз, е въпрос за 1 милион $ и за жалост контрольор Алекс не би могъл да даде засищащ отговор.

Ацесулфам К (Е950) се съдържа и в други артикули на “Кока-кола ”. Въпреки че няма връзка със захарта, проучвания върху животни демонстрират, че ацесулфам-К подтиква неведнъж секрецията на инсулин.

Според някои експерти ацесулфам К може да провокира тумори на млечните жлези, белите дробове, левкемия и други

Проведените опити с ацетоацетамид — разпаден артикул на ацесулфама, демонстрират, че той провокира бързо развиване на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза при плъхове. 

Сукралозата (Е955) е синтетично производно на захарта, в което някои атоми са сменени с хлорни (някои учени я назовават “братовчед ” на небеизвестния канцерогенен инсектицид ДДТ, който е неразрешен в съвсем всички страни по света!). Според публикуваната версия това вещество в началото е разработвано точно като инсектицид, само че напълно инцидентно новак химик открива сладкия й усет. Изследванията демонстрират, че сукралозата минава през телата ни и най-после попада в инсталациите, пречистващи отходната вода, където не може да се разгради. Тестове в Норвегия и Швеция са открили съществуване на сукралоза в повърхностната вода по течението на някои водни басейни, което може да промени питателните привички на организмите и да попречи на фотосинтезата, излагайки цялата хранителна верига на риск.

Според еколози по своя резултат върху околната среда сукралозата може даже да надмине печално известния пестицид ДДТ. 

Консервантът натриев бензоат (Е445) оказва мощно потискащо деяние върху дрождите и плесенните гъби. Често се употребява взаимно с калиев сорбат (както и в този случай). Натриевият бензоат обаче може да провокира алергични реакции.

В композиция с витамин С (Е300, аскорбиновата киселина в лимоновия сок) обаче бензоатите могат да образуват бензен — прочут канцероген и непосредствен другар на левкемията.

Витамин С има в петата съставна част на безалкохолната напитка — сок от лимон от концентрат.

Плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), поставени в края на листата със съставки демонстрират само, че количеството им е микроскопично. Колкото да попада нещо натурално в състава. Общоизвестно е, че съставките се изброяват съгласно количеството им в продукта. Неслучайно последни са консервантите и оцветителите, които типично са в най-малки количества.

Брилянтно синьо FCF (Е133) влияе неподходящо върху човешкия организъм: провокира алергични реакции, астматичен припадък. Синият оцветител, на който “Фанта ”-та дължи цвета си, се всмуква неприятно от стомашно-чревния тракт. През годините има значително известия, че оцветителят даже е канцерогенен.

А от кое място се е взел натрият в безалкохолната напитка? От синия оцветител, който нормално се създава под формата на натриева сол (защото тя има по-добра разтворимост във вода), от консерванта натриев бензоат и изкуствения подсладител цикламат, нормално също създаван като натриева сол.

Е, става известно, че новата “Фанта ” в действителност е цялостна неразбория, освен това много токсична…

Забранено е възпроизвеждането на текста без позволение на създателя и издателя!

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР