Няма много спортисти на планетата, които са по-вдъхновяващи от параолимпийката

...
Няма много спортисти на планетата, които са по-вдъхновяващи от параолимпийката
Коментари Харесай

Ампутираните крайници не ампутират духа: Коя е Оксана Мастърс, покорила света на спорта

Няма доста спортисти на планетата, които са по-вдъхновяващи от параолимпийката на Съединени американски щати Оксана Мастърс, пишеThe Wall Street Journal.33-годишната спортистка е родена в Украйна, с голям брой физически недостатъци, породени от радиацията след повредата в Чернобил. Тяе изоставена в сиропиталище като дете. На 7-годишна възраст е осиновена от американка и е отгледана в Луисвил, Кентъки.

Credit: Getty Images

Към днешна дата Мастърс се е състезавала за Съединените щати в общо пет параолимпийски игри (две летни, три зимни), като прави своя дебют в гребането в Лондон през 2012 година Там, в английската столица, Мастърс сграбчи първия си бронзов орден, състезавайки се в смесенидвойки по скина 23-годишна възраст. Общо Мастърс има извоювани седем златни медала в три разнообразни спорта и е 17-кратнамедалистка от всички параолимпийски надпревари.

След травма, която на процедура поставя завършек на гребната й кариера, Мастърс " се втурва " в ски бягането за тима на Съединени американски щати.Усвоявайки бързо спорта, тя се състезава в Сочи 2014, Пьонгчанг 2018 и Пекин 2022, печелейки най-малко два медала всякога.Мастърс има и двазлатни медала на параолимпийските игри предишното лято в Токио като играч по параколоездене.Освен това тя завоюва медали в биатлон.

Credit: Getty Images

Дори като състезателен експерт, признава, че да бъде спортист в голям брой спортове на най-високо равнище не е нещо, което е очаквала да направи.

„ Веднага щом започнах да загребвам, се влюбих в този спорт, само че да стана спортист в разнообразни спортове – не, не имах вяра. Просто се впуснах в това премеждие “, заявиМастърс пред WSJ.

„ За страдание, на международното състезание през 2013 година нараних гърба сипо време на гребане. Краят на кариерата ми не беше нещо, което бях подготвена да приема. Бях пристрастена “, показа тя.

След това Мастърс е била насърчена от треньори и сътрудници спортисти да опита параколоездене, което от своя страна, признава тя, „ в действителност ми сподели по какъв начин да се състезавам и какда ползвам тази скорост в каранетонаски. ”

Credit: Getty Images

След спечелването на още три параолимпийски златни и седем сребърни медала в Пекин 2022 година, не е огромна изненада за тези, които я познават, че Мастърснасърчава идната вълна от спортисти.

Тя се сплоти с The Hartford, спонсор и уредник на Hartford Ski Spectacular и неговата лична стратегия Adaptive Sports.Като един от определените посланици на програмата, Мастърс трябваше да изненада двама спортисти с нови ски и друга персонализирана екипировка, която ще им помогне да упражняват и да се състезават.

„ Hartford Ski Spectacular е мястото, където започнах като новак скиор, без да знам нищо. За мен е значимо и доста покрай сърцето ми да оказвам помощ на други спортисти да вървят напред, като се уверя, че имат това съоръжение.И да помогнем на тези хора да осъществят своя капацитет посредством спорт “, описа Мастърс.

Миналогодишното Hartford Ski Spectacular се организира от 4 до 10 декември.Общо 13 параспортисти получиха подаяние от нова персонализирана екипировка като част от напъните на Хартфорд, взаимно с Move United, организация, която възнамерява спортни събития за зимни спортисти с увреждания.

Credit: Getty Images

Ах, този спортен блян

Откъде обаче Мастърс получавастремежа си да успявав голям брой спортове и непрекъснато да пробва нови неща?Тя счита, че тази податливост се е появила рано в живота й.

„ Състезанията са в кръвта миоще преди да стартира да спортувам. Честно казано, беше нещо като умеене за оцеляване в сиропиталищата, само че използването на това към спортовете и игрите, постоянно беше здравословен излаз за мен, във всичко, което правех “, добавяМастърс.



Credit: Getty Images

Тя показа още, че нейният избраник и сътрудник параолимпиецАрън Пайкне единствено в допълнение подклаждасъстезателния й дух, само че също по този начин я „ балансира “.

„ Той несъмнено е Ин за моя Ян ", сподели тя.

36-годишният Пайк, който също се занимава с биатлон и ски тичане, се е състезавал на летните параолимпийски игри през 2012, 2016 и 2020 година и на зимните параолимпийски игри през 2014, 2018 и 2022 г.Пайк е прочут и с напъните си в маратона в инвалидна количка, в които завоюва бронзов орден на последните два маратона в Чикаго, като в същото време сграбчи сребърния орден на миналогодишния маратон в Бостън.

Credit: Getty Images

„ Научих толкоз доста от Арън за биатлона, защото той е олицетворение на същинския и съвършен биатлонист, който трябвада бъдеспокоен, постоянен и акуратен “, съобщи Мастърс.

„ Аз съм състезател по душа.Наскоро получих чифт крайници за тичане и задачата ми е да стартира да търча 5 километра и да върша нещата повече за наслаждение “, показа спортистката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР