Няма мистерия, всичко е публично и написано още през 2020

...
Няма мистерия, всичко е публично и написано още през 2020
Коментари Харесай

Зам.-министър Ивайло Яйджиев за причините за намалените евросредства


Няма тайнственост, всичко е обществено и написано още през 2020 година, когато министър-председателят е подкрепил решението за основаване на механизъм за възобновяване и резистентност и в този механизъм е залегнало решение, че ще има преизчисление през 2022 година за всички страни членки. Това не е съгласуваност с активност или безучастие на тези държави-членки. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Той добави, че документът е бил признат от водачите на всички страни на Европейски съвет в средата на 2020 година и по-късно е бил формализиран, публично подсилен от държавното управление на България и е влезнал в действие на 19 февруари 2021 година

На въпроса можело ли е да предоговорят нещо, той сподели:

„ Става въпрос за преизчисляване за 27 страни членки. Европейски Съюз има едно главно предписание към всички страни членки – договорите, които сме се разбрали като 27, ще се извършват като 27 страни членки. Веднъж подписано това би трябвало да се извършва и това е водоравен принцип на Европейски Съюз. Ние сме сложили въпроса няколкократно в публични писма до комисията и отговорът е, че има контракт и той би трябвало да се извършва. Има 7 страни с по-високо понижение от България “.

Продължаваме да търсим други възможности, има най-различни разновидности по какъв начин да се компенсира понижението на тези средства, добави той.

„ В момента на европейско равнище се разисква в допълнение финансиране за справяне с енергийната рецесия, предизвикана от експанзията на Русия в Украйна. Това в допълнение финансиране ще е за проектите за възобновяване и резистентност. Тъй като в огромна степен ограничения, като енергийна успеваемост се припокриват с нужните ограничения за справяне с енергийните провокации, считаме, че това е една алтернатива, с която може да се компенсира това понижение. Друга алтернатива е взаимно финансиране през проекта за възобновяване и резистентност. Трета алтернатива е през прекачване на средства от други съществуващи оперативни стратегии. Всички тези варианти са планувани. Но ние не можем сега да вземе решението, тъй като има разнообразни разновидности на масата и има време доникъде на 2023 година, с цел да намерим решение на този въпрос “, добави той.

По думите му суматохата на този стадий не оказва помощ:

„ Защото главният фокус би трябвало да е върху изпълняването на поетите задължения на равнище Европейски Съюз и на равнище България към Европейски Съюз. Това, което се стартира в общественото пространство не би трябвало да въздейства на осъществяването на уговорките на България по проекта, не въздейства на крайните консуматори и не въздейства на парите, които би трябвало да влязат в България, защото считаме, че ще намерим решение “, означи Ивайло Яйджиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР