Няма мек или твърд локдаун. Няма почти блокада, има мерки.

...
Няма мек или твърд локдаун. Няма почти блокада, има мерки.
Коментари Харесай

Росен Желязков: Няма почти блокада, има мерки

Няма мек или корав локдаун. Няма съвсем обсада, има ограничения. Това сподели в предаването " Лице в лице " по бТВ министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков.

Няма да бъде ограничавано придвижването, няма да има вечерен час, няма да има ограничаване за придвижване в паркове и градини. Утре кабинетът ще разиска тези ограничения, за бранш " Транспорт " не мисля, че рестриктивните мерки ще имат подобен резултат. Мерките би трябвало да бъдат обществено допустими, обществено търпими и симетрични. Не мисля, че би трябвало да има ограничавания в придвижването на влаковете и работата по подготовката на водачите. Важното е ограниченията да се съблюдават, тъй като публичната взаимност е не по-малко значима от самите ограничения. Моделът, в който рестриктивните мерки са фокусирани към ограничение на натиска към болничната система, само че дават опция и на стопанската система да действа относително обикновено, ще бъде съответен, съобщи Желязков.

Заедно с ограниченията, които да лимитират избрани действия, се преглеждат и обезщетителните ограничения, уточни транспортният министър.

От декември стартира механизмът за погашение на 30 млн. лв. на автобусните превозвачи. Ако мярката бъде сполучлива, тя ще бъде продължена следващата година. С сектора намираме общ език най-малко за намаляване на резултатите от пандемията, добави той.

По думите му изказванията, че със законови промени се отваря пътят за бонуси за служителите посред рецесията с ковид, не са правилни. Не става въпрос за хонорари. Става въпрос за присъединяване на основните секретари в органите като форма на надзор, а не като форма на стопански облаги. Ако страната има търговски сдружения, би трябвало да има надзор. Моето мнение е, че основните секретари могат да вземат участие в бордовете, само че да не получават заплащане. Нека да забележим какво ще бъде признато в парламентарната комисия, тъй като сега приказваме за нероден Петко, уточни Росен Желязков.

Той разяснява и оповестения за на следващия ден митинг на автобусните превозвачи и таксиметровия отрасъл в символ на неодобрение от подкрепеното от депутатите президентско несъгласие върху измененията, които инкриминираха нерегламентирания транспорт на пасажери.

Като транспортно министерство поддържаме инкриминирането на нерегламентираните транспорти. В момента сивият бранш е към 30% от транспорта на пасажери. Тук въобще не става въпрос за туризма и инцидентните транспорти, които са регламентирани в закона. Нерегламентираният транспорт нормално се прави от бусове, като водачите споделят, че возят родственици и другари, които не им заплащат нищо. Регламентирането на този транспорт е доста значимо за сигурността на пасажерите и за изсветляването на сектора. Затова тези ограничения са нужни. Това държание е общественоопасно и би трябвало да бъде глобено. Държавата поддържа и застава зад настояванията на превозвачите, по тази причина не бих подкрепил готвената от тях обсада. Ходът на страната е да се предложат нови текстове, които да инкриминират тези текстове, сподели още министърът на превоза.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР