„Няма кой друг да е освен Бойко Борисов! Това е

...
„Няма кой друг да е освен Бойко Борисов! Това е
Коментари Харесай

Проф. Гечев пред ФАКТИ: Нима не знаем, че фактически управляващата партия беше ДПС?

„ Няма кой различен да е с изключение на Бойко Борисов! Това е по този начин заради простата причина, че дори и те да са имали поради някой различен, не е ли ясно, че когато има корупция и олигархия, тя подкупва политическия хайлайф, или го назначава, и експлоатира държавната власт в собствен интерес. А кой е отпред на държавната власт “? Това съобщи проф. Румен Гечев пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ по отношение на „ митичния “ политически водач, с който съгласно американците Васил Божков е имал алъш-вериш.

Припомняме, че в обосновката на американските наказания против група български жители по закона „ Магнитски “, се приказва за връзки на Васил Божков с политически водач, за който се допуска, че е някогашният министър председател Бойко Борисов.

„ Търсенето на корупцията отвън ръководещите опонира на здравия разсъдък. Кой беше главатарят на ръководещите? Бойко Борисов “, добави по тематиката проф. Гечев, който, както е известно, бе депутат от Българска социалистическа партия в няколко следващи Парламента.

Според него със глобите Съединени американски щати се намесват във вътрешните ни работи. „ Това е един от дребното случаи, в които по-голямата част от българското общество се радва, че Съединени американски щати се намесва във вътрешните ни работи, което не е задоволително по интернационалното право. Аз да ви кажа съм податлив на компромис, въпреки че това е доста рисков компромис, само че в тази ситуация за България е доста рисково „ Шайката “ да ни ръководи по-дълго и да продължи да ни граби като башибозук. Затова от двете несгоди сега, като че ли краткосрочно българите – мисля, че показвам мнението на множеството българи, сме удовлетворени от това, че нашият основен сътрудник в НАТО и в интернационалните стопански и политически връзки изобщо, е повдигнал завесата, която за нас е повдигната доста от дълго време. Нима ние българите не знаем кои са корумпираните? Нима не знаем, че Пеевски и Борисов работят дружно? Нима не знаем, че в действителност ръководещата партия беше Движението за права и свободи? Това го виждах в Народното събрание, а и то се вижда от гласуванията на всички основни закони. Всъщност ГЕРБ и техните спътници изпълняваха присъдружна роля, само че те носят цялата политическа отговорност, защото официално те бяха отпред на страната – ГЕРБ и техните спътници, самонаричащи се някакви „ патриоти “.

Социалистът разяснява и загадъчното посещаване на Борисов в американското посолство в деня, в който финансовото министерство на Съединени американски щати наложи наказания на няколко български жители, измежду които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков: „ В медиите се обсъждаше кой кого е поканил, а това няма безусловно никакво значение. Имало е среща и можем да допускаме единствено, че най-вероятно Борисов е търсил някакви гаранции за бъдещето си, защото над неговото бъдеще има доста тежки облаци “.

„ Морално и в действителност аз мисля, че реакцията на служебното държавно управление е вярна (б.р. да не се опълчва на американските санкции). Пет пари не давам, нагледно казано, за компаниите, които са били на яслата, дружно с Пеевски и неговите ортаци. Никакви сантименти нямам. Това са компании, които доста добре са решили, че работейки с Пеевски – от информацията, която дават и Съединени американски щати, те в действителност са употребявали държавната власт, с цел да получават поръчки и да осъществят облаги, които, в случай че това е правилно, което се изнася като информация – това ще потвърди следствието, само че то най-вероятно е правилно, с цел да получат тези поръчки, както в целия свят мафията се регистрира на политиците, които са ги присъединили на „ трапезата “. Тоест това, че някакви компании са били свързани с Пеевски и с други разбойници и ще понесат някакви последствия, няма да плаче за тях никой, с изключение на тези, които с тях са делили парите.

От тази позиция страната би трябвало да вземе такива ограничения, защото това са… безусловно ще ги нарека „ кърлежи “, които „ пият от кръвта на българската страна “. Парите вместо да стигнат до детските градини, до българските компании, които работят за експорт или за заменяне на вносна продукция, или създават артикули и услуги, или до българските пенсионери, тези пари отиват по първокласни яхти, по островчета, по безпаметни купони в първокласни курорти, частни самолети и така нататък “, съобщи още дългогодишният депутат.

Той също по този начин даде своя коментар за КТБ и Цветан Василев: „ Той е освен жертва (б.р. Цветан Василев), само че носи и виновност за това, което е станало в банката, защото там са ставали безобразия. Видях го с очите си като икономист в отчета на последвалите одиторски разбори. Там имаше странни неща. Например е даван заем от десетина милиона лв. на надзирател на банката със заплата от 650 лв.. Там има заеми, по които са отпуснати десетки милиони левове на няколко компании, които се водят на един и същи адрес, няма никакви заети, има едно куче, което тича във компанията и други такива екзотични неща. Така че и „ косъмът “ на тези, които са управлявали КТБ не е чист, само че това, че нещата там бяха разбутани съзнателно, с цел да поделят плячката – също е ясно “.

Социалистът съобщи още, че утвърждава кадровите промени, които прави служебният кабинет. „ Всички български държавни институции през този интервал (б.р. на ръководството на ГЕРБ визира) са слугували на главатаря и цялата му тайфа. Мисля, че това е ясно за всеки българин. За мен беше пределно ясно в Народното събрание, още когато започнахме историята с хазартния бизнес, с-н Божков. Навсякъде поражда въпросът, по какъв начин е допустимо в една страна да се краде в такива големи размери и специфичните ни служби да не са видели нищо “, разяснява проф. Гечев.

По отношение на американските наказания против български жители, проф. Румен Гечев съобщи още: „ Аз споделям мнението, че това е пестник освен за България, само че и за европейските институции. Има редица профилирани институции – ОЛАФ, тук в България има посланичество на Европейския съюз, те знаят всичко, което става в България “.

Той даде своето мнение и по въпроса за дългогодишното безмълвие на европейските институции за корупцията в България:

„ Отговорът не е сложен. На първо място, тъй като депутатите на ГЕРБ в Народното събрание (б.р. засяга се Европейският парламент) – не че те имат решаващия глас за взимането на решения, само че Европейската национална партия (ЕНП), явно и тя следва американския принцип: „ Кучи синове, само че наши кучи синове “, и те си поддържат партиите в Европа, които им дават гласове, с цел да ръководят през Европейския парламент и Европейската комисия.

Второ, аз и на една друга медия един път споделих, персонално мое мнение, което допускам, че ще бъде споделено от доста хора. На мен ми се коства, че едва ли е единствено поради гласуването в Европейския парламент, защото корупция има на всички места. Аз си разрешавам лукса да се колебая, че част от милиардите, които са откраднати от България – за какво част от тях да не са върнати назад към Брюксел, към избрани политици и партии? Това е изцяло допустимо. Още повече, че в Европа са установявани течове на средства и големи корупционни кавги и в Западна Европа. Така че това не е изключено. Освен това, да напомня, че тук господин Вебер (б.р. Манфред Вебер, ръководител на групата на ЕНП в ЕП) пристигна тук, направиха му едно екзотично посрещане в зала „ Арена Армеец “, той тогава се опитваше да стане началник на Европа. Беше показан като „ нашия човек “. Обаче нито той стана началник на Европа, нито Бойко Борисов остана на власт. Хубаво е, че нещата стигат до своя логически край. И отново наблягам, доста се колебая, че част от тези средства (б.р. засяга откраднатите от хазната) са отивали да „ смазват “ нездравословни корупционни механизми в Европа “.

„ Корупцията е световно събитие, само че България стана първенец в това световно събитие, защото тук кражбите са безпаметни, нагли, с възприятие за безотговорност. През последните десетилетия не съм срещал в други страни такава безочливост в грабежа от безусловно всички стратегии, безусловно всички финансови потоци. Всеки ден излизат кавги от разнообразни държавни институции за това, което е ставало в последните 12 години “.

Проф. Гечев съобщи, че би трябвало да има доста деликатни и доста съществени кадрови промени в отделите, които се занимават с европейските стратегии.

„ Най-голямата покруса на България е, че корупцията е проникнала в цялата тъкан на българското общество – от горната страна до портиера на заведението. Сега целият проблем е, че битката с корупцията няма да свърши единствено с пращането в историята на крадливия екип на Борисов, а ще би трябвало да се оправим и с цялата пирамида, която е построена доста професионално, за жалост, доста добре. Това ще бъде една доста дълга битка, която желае неизменност и хора с чисти ръце, които могат да се оправят с този голям проблем за България “, приключи проф. Румен Гечев.

Целия диалог можете да гледате в следното видео:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР