Няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния - Иван

...
Няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния - Иван
Коментари Харесай

Всеки прокурор може да разследва Гешев, без той да го контролира

Няма конституционна спънка всеки прокурор да проверява основния - Иван Гешев, като в този случай разследваният не упражнява надзор над проверяващия.

Това гласи единомислещото решение на Конституционния съд по питането на Министерския съвет, отправено предходната година.

Въпросът беше предизвикан от отчета на Венецианската комисия. В него се предлага цялостна радикална промяна на конституцията и Висшия правосъден съвет, с цел да се отстрани недосегаемостта на основния прокурор. Министерският съвет пита Конституционният съд може ли редови прокурор да проверява обвинител №1 и при сегадействащата конституционна уредба.

Текстът, чието пояснение се желае, е "главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори " и в този смисъл допустимо ли зависещ на основния прокурор да го проверява без значение. Съдът дава отговор с "да " с претекста, че това следва от основополагащия юридически принцип, че "никой не може да бъде арбитър на самия себе си ".

"Надзорът за правда и методическото управление върху активността на всички прокурори, реализирани от основния прокурор по смисъла на член 126, алинея 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор прави инспекции, следствия и други процесуални дейности по сигнали против основния прокурор ", се споделя в решението на Конституционен съд от през днешния ден.

По друго решение от през днешния ден с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли настояването на президента Румен Радев да бъдат оповестени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на изключителна епидемиологична конюнктура. На изключително мнение са съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР