Няма констатирани случаи на африканска чума по домашни свине или

...
Няма констатирани случаи на африканска чума по домашни свине или
Коментари Харесай

Няма африканска чума в Русенско

Няма установени случаи на африканска чума по домашни прасета или такива, отглеждани в индустриални комплекси и фамилни ферми в русенско. Това стана ясно от провелото се през днешния ден съвещание на непрекъснато настоящата междуведомствена епизоотична комисия, което беше водено от регионалния шеф Анатоли Станев, както и доктор Николай Ненов и доктор Галя Георгиева от Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/. Заседанието се организира във връзка със заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ доктор Светлозар Патарински. Припомняме, че в страната има две регистрирани огнища при домашни прасета. И двете са на територията на област Монтана. Същевременно са регистрирани и над 120 случая на заболяването при диви прасета в цялата страна. В русенско при започване на годината са били открити девет от тях. Те са били навременно локализирани и не са представлявали заплаха за биосигурността в района.

С цел недопускане разпространяване на болестта в област Русе бяха набелязани и нови ограничения. Станев разяснява, че ограниченията са напълно превантивни и по никакъв метод не водят до спомагателна тежест за стопаните. „ Те са по този начин структурирани, че да се избегнат всевъзможни неудобства за хората, отглеждащи домашни свине, съгласно условията на закона “, съобщи регионалният шеф. Според него няма потребност да се провокира ненужно напрежение, а е належащо да се работи съответно съгласно обстановката. Мерките включват осъществяване на съвещания на Общинските епизоотични комисии най-късно до 4 август, като на тях би трябвало да участват кметовете и кметските наместници на обитаемоте места. Сред решенията на комисията е и незабавното информиране на органите на Министерство на вътрешните работи и ОДБХ за нерегламентирано придвижване на прасета и развъждане на неидентифицирани такива в персоналните стопанства. Част от ограниченията са свързани и с осъществяването на клинични прегледи и инспекции на биосигурността в персоналните стопанства за развъждане на прасета от записаните ветеринарни лекари четири пъти в годината. Предстои и осъществяване на инвентаризация на персоналните стопанства в района. Проверките ще бъдат трикратни, като те ще се правят от локалната власт и формалния ветеринарен доктор. До 15 септември и до 15 декември от страна на Общините ще се ревизират записаните персонални стопанства за развъждане на прасета. Междинната инспекция е планувана да се състои най-късно до 15 ноември, като в нея с изключение на локалната администрация ще взе участие и формален ветеринарен доктор. Същевременно до края на август ще би трябвало да се инвентаризират персоналните стопанства, депопулирани през 2019 година

Към момента в района се отглеждат 221 домашни свине, разпределени в малко над 200 персонални стопанства. В индустриалните обекти в русенско броят на свинете е към 75000.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР