Няма консенсус в коалицията за връщане на хартиените бюлетини, показа

...
Няма консенсус в коалицията за връщане на хартиените бюлетини, показа
Коментари Харесай

Няма консенсус в коалицията за връщане на хартиените бюлетини

Няма консенсус в обединението за връщане на хартиените бюлетини, сподели журналистическа анкета в Народното събрание.
Представители на ръководещото болшинство и на опозицията разясниха импортираното през вчерашния ден от Българска социалистическа партия предложение за промени в Изборния кодекс. Измененията плануват в секции с над 300 гласоподаватели да има опция за избор сред две други възможности за гласоподаване - с машини или с хартиени бюлетини.
От "Продължаваме Промяната ", "Демократична България " и "Има подобен народ " не поддържат предлагането на "БСП за България " за промени в Изборния кодекс. Позицията на предходните ръководещи от ГЕРБ е непроменена - че българският гласоподавател би трябвало да има избор по какъв начин да гласоподава - дали с хартия или на машина. От Движение за права и свободи приканиха първо обединенията от ръководещата коалиция да се схванат.
От "Възраждане " припомниха концепцията си краткотрайна комисия да откри изгодите и минусите от машинното гласоподаване, с цел да се създадат по-адекватни промени в Изборния кодекс.
"Виждате, че в няколко следващи избора интензивността е отчайващо ниска ", аргументира препоръчаните промени Филип Попов ( "БСП за България "). По думите му това е наклонност, не може с 20-30 % интензивност да се дефинират изборните органи в страната. Попов сподели, че предлагането за промени в Изборния кодекс е съветвано с съдружните сътрудници. "Имаше и експертен съвет, и съдружен формат. Това е решение на Националния съвет и на Конгреса на Българска социалистическа партия ", съобщи той.
Председателят на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев ( "Продължаваме Промяната ") разяснява за Българска телеграфна агенция, че е бил сюрпризиран от самодейността на Българска социалистическа партия. "Аз не мисля, че такава смяна е нужна, тъй като доста години се борихме тъкмо за това - да реализираме едно електронно гласоподаване ", сподели той. Според Матеев ще е връщане обратно, в случай че се върнат хартиените бюлетини.
Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева ( "Има подобен народ ") изрази терзания от импортирания законопроект за промени в Изборния кодекс. "Няма изрично консенсус. Имахме среща съдружните сътрудници, на която "Има подобен народ ", "Демократична България " и "Продължаваме Промяната " изрично декларирахме, че няма да подкрепим сходен законопроект, в случай че бъде импортиран ", сподели Митева. Виждам, че през вчерашния ден този законопроект е импортиран, очевидно желае някой "ръчички да пипат в бюлетините и да дефинират изборния резултат ", разяснява тя.
"Това е самодейност на Българска социалистическа партия, която ние не поддържаме ", съобщи пред публицисти ръководителят на ПГ на "Демократична България " Христо Иванов. "Очевидно това ще е тематика, по която ще имаме разнообразни отзиви, дали ще се трансформира в разграничителна линия в обединението зависи от това по какъв начин ще се развият оттук насетне събитията ", сподели той. "Машинният избор редуцира невалидните бюлетини в голяма степен, т.е. един запас за операции на изборния развой беше премахнат и от тази позиция реализира своята цел ", разяснява Иванов. По думите му, това е нова техника на гласоподаване, която изискваше хората да свикнат. Той означи, че тази техника е приложена към този момент два пъти и не трябва да се отхвърлят от нещо, което дружно са постигнали. "Още повече, че няма отчет на ЦИК, който да даде крайната картина и оценка по какъв начин са протекли изборите ", добави Иванов.
Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) уточни, че позицията на ГЕРБ е безапелационна и непроменена. "Именно ние въведохме машинното гласоподаване и доста държахме на това гласоподавателят да има опция да избере дали да гласоподава с хартия или на машина. Колегите не го поддържаха, виждам, че са осъзнали грешката си ", разяснява Александрова. Според нея това е коствало на Българска социалистическа партия по-ниска позиция на изборите. "Знам от персонален опит от срещата ми с хората - те желаят да имат избор, не желаят да се тормозят, желаят да имат опция да изберат по какъв начин да гласоподават ", добави тя. Александрова разяснява, че въпросът ще бъде механически - по какъв начин да се улеснят секционните комисии във връзка с обработката на данни.
Хамид Хамид (ДПС) сподели, че към момента нямат позиция по импортирания законопроект за промени в Изборния кодекс. "Не сме разгледали предлагането на сътрудниците от Българска социалистическа партия. Нека първо в обединението да се схванат ", разяснява депутатът от Движение за права и свободи.
Петър Петров ( "Възраждане ") уточни, че и двата разновидността на гласоподаване имат своите позитивни и негативни страни. "Лошото е, че когато при започване на това Народно заседание предложихме да има краткотрайна комисия, която да откри изгодите и минусите от машинното гласоподаване, ръководещото болшинство не пожела основаването й ", сподели той. "Ако такава комисия беше основана, може би в този момент щяхме да имаме много аргументиран отчет, експертен, който да ни разреши да създадем по-адекватни промени в ИК ", добави той. "Избирателната интензивност е ниска и би трябвало да се замислим за какво и дали вероятно машинното гласоподаване не препятства свободното практикуване на вота ", разяснява Петров. "Без да пазя хартиеното гласоподаване, само че виждате, че в другите страни от Западна Европа, към които сякаш ръководещите се стремят, има и други способи за гласоподаване, в това число и по пощата ", сподели още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР