Няма консенсус в Европейския съюз относно евентуален бъдещ мандат на

...
Няма консенсус в Европейския съюз относно евентуален бъдещ мандат на
Коментари Харесай

Юнкер призна за разногласия в ЕС относно Северен поток 2

Няма консенсус в Европейския съюз по отношение на възможен предстоящ мандат на Европейската комисия за договаряния по отношение на бъдещето на плана " Северен поток-2 ". Това призна ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.
От думите му стана ясно, че половината от страните-членки на Европейски Съюз не са съгласни да има мандат за договаряния за Европейска комисия. Най-силна е съпротивата на Германия, защото Берлин смята, че въпросът е извънредно от немска компетентност. Въпреки това Юнкер акцентира, че Европейска комисия ще продължи да търси метод за договаряния с Русия по отношение на пречките пред плана. Брюксел счита, че построяването на тази тръба ще ускори зависимостта на Европа към съветския газ, само че Берлин е на друго мнение. Полша и прибалтийските страни обаче са срещу този план.
По информация на Reuters, на 8 ноември Европейска комисия би трябвало да показа ново предложение за законодателство в енергийната сфера. Новият текст ще обхване и така наречен " морски газопроводи ". Според Русия, все още тези газопроводи не са включени в Третия либерализационен пакет. Именно тази " дупка " беше употребена от депутатите от Българска социалистическа партия Таско Ерменков и Явор Куюмджиев по времето на кабинета " Орешарски ", като даже беше признат закон на първо четене по отношение на така наречен термин " междусистемен газопровод ". На процедура с този законопроект ставаше допустимо морската част на даден газопровод да влезе и на суша, до първата компресорна станция и в тази част на тръбата да не важат европейските правила - за безконтролен достъп на трети страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР