Няма конкретни данни откога се е зародила традицията за връзване

...
Няма конкретни данни откога се е зародила традицията за връзване
Коментари Харесай

Червен конец против уроки

Няма съответни данни от кой момент се е зародила традицията за връзване на червен конец , само че вярването, че защищава от уроки се е запазило и до наши дни. В предишното червен конец се е връзвал на тези, които са слаби и уязвими, нежни и доста красиви. Това са бебетата, булките, хубавите девойки и родилките. Тези, които са най-застрашени, че нещо би могло да им се случи.

В обичайна българска просвета, червен конец се връзва обезателно на всеки на Игнажден. Тогава стартират мръсните дни. Това са дните сред Игнажден и Йордановден, вярвало се е, че водата тогава не е кръстена и всевъзможни сили са се движили, непрестанно е имало някаква заплаха. За да се защитят хората, на които се е налагало да излизат от вкъщи си след стъмване, слагали алено конче, на което се е слагало чесън, синьо мънисто, с цел да се укрепи лечебната мощ на конеца. Традицията поверява това конче да се носи, до момента в който не се унищожи единствено, т.е не трябва да се маха самоцелно.

В националното вярване няма точни инструкции по какъв начин да се върже кончето, само че от значително значение има кой го връзва. Това би трябвало да е най-старата жена в къщата. Съществено е и разделянето по полове. Дясното е знак на мъжкото начало, до момента в който за дамите се поставя на лявата ръка.

Според други поверия, аленият конец постоянно би трябвало да е на лявата ръка, с цел да е по-близо до сърцето и да не стопира позитивната сила, която идва отдясно.

Някои други вярвания гласят, че червен конец се е връзвал против безпаричие. Скъсан джоб, който е зашит с червен конец , няма да остане празен. Също по този начин е бил основа за всяка магия, без значение за положително или зло.

Има и вярване за това от какъв конец би трябвало да са нишките. Памучните конци са се употребявали за отбрана от уроки и магии, копринените – за привличане на обич и възстановяване на финансите. Вълнените влакна са се употребявали за отбрана и възобновяване. Ленените влакна се употребили за изработка на амулети за любов и гривни, които са предопределени за отбрана на най-малките – децата.

Ако вярвате, че аления конец би могъл да ви защищити от уроки , то вържете си един, в случай че пък не вярвате просто си помислете, че в случай че не ви помогне, то и сигурно няма да ви навреди.

Източник: Съновник.бг

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР