Няма конфликт на интереси при сключването на граждански договор между

...
Няма конфликт на интереси при сключването на граждански договор между
Коментари Харесай

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Преди избори си правим кал


Няма спор на ползи при сключването на цивилен контракт сред Департамента за информация и рационализиране на учителите и майка ми проф. Мария Герджикова. Това съобщи пред Георги Любенов по Българска национална телевизия ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Според него офанзивата идва по отношение на идните избори за ректор, за които той е претендент за нов мандат.
След като описа за плана GATE на Софийския университет, класиран сред единствено 14 от над 200 кандидатствали, Анастас Герджиков беше запитан дали ще се кандидатира за нов мандат. Той отговори, че ще се кандидатира, тъй като първият мандат е бил сполучлив и е довел до финансова стабилизация на Университета, който след рецесията е бил в тежко състояние и е имал огромни отговорности.
„ Ще се кандидатирам, макар че по 12-13 часа дневно се занимавам с административна работа, а в събота и неделя наваксвам преписките, с които не съм съумял да се оправя през седмицата”.
Той показа, че му тежи и това, че преди всяко общо заседание, изключително изборно, се вадят компромати. Според него от една медия са му се обадили с въпроси по отношение на контракт, подписан по самодейност на Департамента за информация и рационализиране на учителите с майка му проф. Мария Герджикова, за който от медията настояват, че е налице спор на ползи.
„ Аз ревизирах за какъв контракт става дума и открих, че с него е предоставено на майка ми да изготви методика, образователна стратегия и обучителни материали за потребностите на образованието на българи, живеещи в чужбина” – сподели ректорът. Според експерти от Юридическия факултет на СУ не е налице спор на ползи, тъй като договорът не е подписан от Герджиков, а от заместник-ректора, в чийто сектор е Департаментът за информация и рационализиране на учителите. Законът за висше обучение изисква ректорът да делегира пълномощия и отговорности на заместник-ректорите за съответните ресори. Затова всички документи на Департамента се подписват от отрасловия заместник-ректор, а не от ректора.
Герджиков показа, че е наскърбен от офанзивата, изключително от изказванията, че проф. Герджикова е определена от Департамента, поради роднинската си връзка с него. Проф. Мария Герджикова е дълготраен началник на катедра „ Методика “ във Факултета по славянски филологии, професор и лекар по методика на образованието, лекар на педагогическите науки, доайен на методиката на образованието по български език и литература. Има 15 години опит като преподавател и 35 години като учител в Софийския университет. Преподавала е и в българско учебно заведение в чужбина. Автор е на десетки публикации и монографии в региона на методиката на образованието и на многочислени учебници и пособия за учебното обучение. Поради това проф. Герджикова е афектирана от подозренията в квалификацията ѝ за такава деност и има намерение да подари полученото хонорари на Департамента за информация и рационализиране на учителите.
„ За страдание свикнахме с сходни офанзиви преди избори” – заключи проф. Герджиков. „ Най-добре го е споделил Иван Кулеков преди повече от 30 години: „ Имаме си земя, имаме си вода... вършим си кал”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР