Няма какво да лъжем - решението на ВАС е разочароващо.

...
Няма какво да лъжем - решението на ВАС е разочароващо.
Коментари Харесай

ИК Лозенец“ разочаровани от решението на ВАС, очакват произнасяне по поправката Артекс“

Няма какво да лъжем - решението на Върховен административен съд е разочароващо. Това съобщи за News.bg Войслав Тодоров от предприемчив комитет " Лозенец " във връзка решението на Върховен административен съд дефинитивно да анулира издаването на заповед за прекъсване на строителството на небостъргача " Златен век ". Тодоров обаче посочи и че и това решение не разяснява разрешението за градеж, което от ИК " Лозенец " са уверени, че по закон е изтекло .

" Съдът се произнесе за това дали, до момента в който тече делото може да продължи строителството на постройката . Това не е окончателното решение и това е най-важното, което би трябвало да се каже сега ", сподели Тодоров.
 Виолета Комитова:
Виолета Комитова: " Артекс " има път към Столична община, само че избра съда

Предизвика Огнян Герджиков на обществен спор

От Инициативния комитет ще продължат битката, тъй като е битка за правда .

" Надяваме се, че при окончателното значимо решение по отношение на периода на разрешението за градеж на " Златен век " съдът да се произнесе законосъобразно, аргументирано и в интерес на жителите, че този небостъргач е противозаконен и че би трябвало да бъде отстранено противозаконното строителство ", безапелационен бе Тодоров.

Ние сме уверени, че разрешението за градеж е изтекло, само че не сме съгласни и с претекстовете на шефа на ДНСК . Той оповестил, че стопира разрешението за градеж, тъй като е изтекло през 2020 година Тази трактовка приказва за съществуване на корекция " Артекс " с назад деяние, която споделя, че разрешението за градеж е от 2007 година, по-късно от 2010 година се открива строителната площадка и 10 години се прави - до януари 2020 година, изясни Войслав Тодоров.
 От
От " Артекс " се базират на престижи против настояванията на кмета на " Лозенец "

Чакат решението на Върховен административен съд

По думите му, за предприемчив комитет " Лозенец " решението да продължи градежа не е юридически издържаната теза. Всички адвокати, с които са се съветвали, са на мнение, че законовите промени от 2017 година - по този начин наречената прословута корекция " Артекс " - нямат назад деяние и не важат за заварени случаи .

От тази гледна точка разрешението за градеж е било със период 5 години и е изтекло дефинитивно през 2017 година Тогава не е било сменено и от тогава строителство е безусловно нелегално, аргументира се Войслав Тодоров .

Ние не сме се отказали от гражданската си активност и ще мислим по какъв вид, без да се смята, че оказваме напън върху съда, да продължим да отстояваме тезата си, че разрешението за градеж е изтекло и че постройката просто няма място там, добави Тодоров.

Припомняме, Върховен административен съд излезе с дефинитивно в края на юни 2021 г, с което анулира за прекъсване на градежа на небостъргача " Златен век ". Паралелно с последните институционални развития по случая " Артекс " стартира медийна акция за продължение на градежа. От компанията - пред Министерство на регионалното развитие и пред ДНСК.

Според новия началник на ДНСК Влади Калинов документите е ясна, а за градеж, а заповедта на неговия предходник, която е за неспазване на строителния проект. Именно на база на това са издадени и заповедите за предходните прекъсвания на строителството. След многогодишни митинги на ИК " Лозенец " през 2019 година към този момент, само че още тогава предизвестиха, че заповедта на ДНСК не е юридически издържана и ще падне в съда.

Служебният министър Виолета Комитова, когато встъпи в служба, а към този момент съобщи, че казусът " Златен век " е с дълга история, почнала от 1995 година с градоустройственото решение, с голям брой други промени, вложители, разрешителни за градеж, с удължавания, прекъсвания, с два закона, които са прилагани,. Отделно и доста съществени финансови ползи.

Районният кмет на " Лозенец " с искане за срутване на небостъргача.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР