Няма как в еврозоната пет държави да са в рецесия,

...
Няма как в еврозоната пет държави да са в рецесия,
Коментари Харесай

Икономист: Няма как рецесията в еврозоната да не дойде като икономически проблем и при нас

Няма по какъв начин в еврозоната пет страни да са в криза, самата еврозона да стагнира цяла година и при нас това да не пристигна като стопански проблем. Това не значи, че ще има някакви доста отрицателни сюжети, които ще се развият, само че би трябвало да сме реалисти, че нашите компании ще имат проблеми, че лихвите по заемите към този момент се подвигат. Това сподели икономистът Кузман Илиев в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Когато компаниите стартират да изпитват усложнения, те ще стартират да освобождават служащи. Безработицата ще стартира да се повишава и хората ще задлъжнеят към банковата система. „ Банките ще стартират в един миг да се борят за спестяванията на депозантите, да подвигат лихвите по депозитите, което незабавно ще се отрази на ипотечните заеми ", изясни специалистът.

Вдигането на минималната работна заплата по думите му е антисоциална мярка, защото това въздейства тежко на пазара на труда в най-изостаналите стопански райони. Безработицата при младежите в Северозапада е към 12-13%.

Цените на парцелите са раздути спекулативно, счита Кузман Илиев. „ Има ужасно кредитиране. Много български търговски банки сега играят последно 20. Те знаят, че икономическата обстановка става по-различна, по-проблемна и в един миг те ще би трябвало да подвигат лихви, тъй като ще се борят за депозитите, и раздават заеми доста на ниска цена - 2,6 на 100 рента по ипотечните заеми. В Съединени американски щати е 7,5-7,8% - обикновено ли е това съгласно вас? Реално видяно, ние в действителност живеем в някаква наша фикция ", уточни икономистът.

В страната ни няма положителни вложения, а в това време има приключване на работна ръка, разяснява Илиев. „ Това значи, че когато няма какво да произведеш, дупката става огромна и ще би трябвало да вдигаш налози, да вдигаш осигуровки. Младите хора, които заплащат пенсиите, ще би трябвало да търсят някъде другаде щастието си и икономическото си развиване.

Финансовият съветник Стойне Василев счита, че увеличението на минималната работна заплата няма да докара до повишение на безработицата.

Банковата система у нас е свръхликвидна. „ Само семействата има 77,7 милиарда лв.. Докато банките стигнат да търсят нови средства, ще мине сигурно много време. Посланието на банките е „ Ние не желаеме вашите пари ", разяснява той.

В момента задълженията са към 38 милиарда лв., което като част от Брутният вътрешен продукт е много под средноевропейското равнище, означи Василев.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР