Няма как председателят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде

...
Няма как председателят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Борисов от години дискредитира парламента

Няма по какъв начин ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде обезпокоен от полупразна залата в Народното събрание, какъв претекст се появи към оставката на Димитър Главчев, сподели евродепутатът Светослав Малинов.

"Господин Таяни е човек с доста огромен и многообразен опит, познава и нашия Балкански район. А и особено, когато приказваме за цялостна или непълна зала Европейския парламент предлага доста огромно многообразие, в това число и разнообразието съвсем празна зала, защото по време на пленарната сесия в Страсбург ние имаме и извънредно доста интензивности отвън нея и срещи, тъй че това е несериозно като отношение към българския парламент ", съобщи Малинов пред БНР.

Той разяснява, по какъв начин концепцията, че поради европредседателството би трябвало да се вършат разнообразни взаимни отстъпки, не е здравословна:

Не мисля че това е здравословно. Ако една народна власт е здрава, може да издържи един сериозен политически спор. Председателството на значи да спре политическия живот в страната или всички да стартират да се държат по радикално друг метод. Това освен би било лицемерно, това би било и нездравословно. В последна сметка ние имаме такава обстановка сега, в която нараства опълчването, нараства недоверието към държавното управление и няма да се увеличи рейтинга на Народното събрание, който някак си от доста време от доста години е застинал на доста ниски стойности. За което, несъмнено, съществена заслуга имат ръководещите и най-много Бойко Борисов, който от години дискредитира българската институция "парламент ". Аз мисля, че даже и той не го прави умишлено. Не бих му вменил някакво злокобно желание да дискредитира Народното събрание, просто поредност от дейности демонстрират, че Народното събрание не е най-важното място.

Ако би трябвало да бъдем напълно откровени, непосредствено можем да кажем, че в България при ръководство на ГЕРБ ние нямаме разделяне на управляващите по оста изпълнителна-законодателна. Вижда се с просто око. Вие можете ли да си визиите че ръководителят на българския парламент е равнопоставен на българския министър председател, че по конституция даже е над него, не можем като си напомним ръководителите на Народното събрание през последните години.

Когато става дума за избиране на ръководител на парламент, в доста европейски страни се избира политика с максимален престиж, подобен човек който несъмнено може да задава дневен ред на Народното събрание, даже обратно на волята на премиера и на болшинството по избрани тематики, някакъв тип, по този начин да се каже, охранител, само че на Българската конституция, не на нещо друго. Представете си в тази роля Волфганг Шойбле в Германия при канцлер Меркел и ще разберете, че това има смисъл. Представете си нашите ръководители, в това число новоизбраната Караянчева, против Борисов като престиж и ще разберете какво става сега.

В България става систематична дискредитация на Народното събрание, която ние възприемаме като нещо обикновено и самия акт, след който беше заставен, или не знам по какъв начин да се изразя, след който беше подадена оставката, излиза наяве че Народното събрание не е висшият орган, че не там се взимат най-важните решения, даже когато става дума за персонално решение на ръководителя на Народното събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР