Няма как Нурофен да стане кокаин!: Зам.-шефът на Института по

...
Няма как Нурофен да стане кокаин!: Зам.-шефът на Института по
Коментари Харесай

Няма как Нурофен да стане кокаин!: Зам.-шефът на Института по криминалистика прави на пух и прах „умностите“ на „звездите-силиконки“…

Няма по какъв начин Нурофен да стане кокаин!: Зам.-шефът на Института по криминалистика прави на пух и прахуляк „ умностите “ на „ звездите -силиконки “… Това съобщи в изявление за „ Телеграф “ Валери Ников, зам.-шеф на Института по криминалистика.

Тестовете на пътя за опиати работят на метода на коронавирус тестванията – антиген-антитяло или ключ-ключалка. При тях има опция дадени медикаменти да дадат подправено позитивен резултат. Примерно кодеинът, който се открива в някои сиропи за кашлица, може да даде позитивно на полеви тест, защото в човешкия организъм една част от него се метаболизира до морфин. Това е естественият му метаболитен път, сподели Ников.

– Но хванатите в последно време с опиати известни „ водачки “ настояват, че са пили нурофен, пък след това „ светнали “ за кокаин. Как става това?

– Никак не става. Никога и по никакъв метод кодеинът не може да се трансформира в кокаин. Във всеки случай при нас идват проби от кръвта на съответните лица и ние вършим разбор, въз основа на който с решителност можем да определим опиат ли е употребен или лекарствено средство. Всяко вещество си има собствен отпечатък и ние го съпоставяме с богата база данни. Ето за какво нурофен постоянно ще излезе нурофен. Има обаче лекарствени средства, в които има ефедрин или псевдоефедрин. Те е допустимо да дадат на полевия тест позитивен резултат за амфетамини. Само на теста обаче. Тук при нас в лабораторията, разделяйки вярно веществата, ние можем да установим обещано вещество дали е ефедрин или амфетамин и да дадем съответното умозаключение.

– При вас в лабораторията обаче подправено позитивен резултат вероятен ли е?

– Абсолютно неосъществим. Не и с тази аналитична техника и система, с която разполагаме.

– А подправено негативен?

– Също не. Самата пробоподготовка не е просто приготовление на пробите. Заедно с нея приготвяме и така наречен общоприетоо вещество – т.е. веществото, което търсим. Т.е. в случай че търсим амфетамин, си подготвяме и стандарт на амфетамин, който върви паралелно с тестът, която проучваме. И в случай че това общоприетоо вещество не излиза при разбора, значи имаме проблем със замърсяване на апарата или нещо в някои от химикалите не е ок. Ако имам проблем със стандарта, ще имам проблем и с тестът. Не се дава резултат, до момента в който не се в профил казусът със общоприетото вещество.

– Едно друго изказване също прави усещане. При позитивен резултат постоянно споделят, че опиатът е употребен от дълго време, а не директно преди шофирането. Как може да се ревизира това?

– По концентрацията на веществото. Има ориентировъчни литературни данни, по които можем да преценим с огромна приблизителна акуратност. Човешкият метаболизъм е друг, само че въпреки всичко постоянно има един пик на концентрацията след приложимост и след това кривата е низходяща. Причината е, че черният дроб и бъбреците си правят работата и колкото по-далеч остава моментът на последна приложимост, толкоз по-ниска е концентрацията.

– А особено за кокаина допустимо ли е да държи висока централизация даже и дълго време след приложимост? Защото по този начин настояват „ звездите “, хванати с него.

– Не. Кокаинът се разпада доста бързо и няма по какъв начин да има висока централизация дълго време след приложимост.

– А честотата на приложимост има ли значение?

– Да. Няма по какъв начин едно лице да чака, че в случай че е пушило 20 години непрекъснато марихуана и след това е спряло за 5 дни, ще се почисти изцяло.

 

Източник – Телеграф

Още вести четете в рубрика „ Крими&Темида “
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР