Няма как на този етап да кажем да“ на Северна

...
Няма как на този етап да кажем да“ на Северна
Коментари Харесай

Захариева: На този етап не можем да кажем „аа на Скопие за ЕС

„ Няма по какъв начин на този стадий да кажем „ да “ на Северна Македония на започването на договарянията за участие в Европейски Съюз. България е една от страните, които трайно и поредно поддържа страните от  Западните Балкани към тяхната европейска вероятност, само че нашата поддръжка към Северна Македония в никакъв случай не е била без условия “, това съобщи пред министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й позицията на България не е нова, като още през 2012 година, когато имаше очаквания за започване на договарянията, е било ясно декларирано, че има съответни условия за нашата поддръжка.

Тя е безапелационна, че няма да има смяна на позицията на България поради външен напън, при който страната ни да жертва ползите си поради някакво общо европейско богатство.

„ Националният интерес на България е страните от Западните Балкани да правят промените си, да се причисляват към външната политика на блока за сигурност и да някой ден да станат членове на Европейски Съюз. Към този миг обаче България не е в положение да утвърди преговорната рамка за република Северна Македония. Хубаво е че се подписа Договорът за другарство и добросъседство, само че той не се извършва ", изясни министърът на външните работи.

Тя разясни, че от пролетта на 2018 година, когато договорът влезе в действие, е била свикана единствено една комисия по искане на България.

„ Сега е ред на Скопие да свика такава комисия, само че те все ояе не са го създали. Предполагам, че това е, тъй като от малко време те имат постоянно държавно управление “, добави тя.

„ С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, само че в този момент се пробват да избягат от това. С страни като Гърция и Турция имаме споделена, само че не обща история, за разлика от Македония “, посочи Захариева.

По думите й кабинетът е обединен по въпроса за Македония, а тя е в непрекъснат контакт с премиера Бойко Борисов. „ Всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния миг, не дават отговор на истината “, уточни Захариева за позицията на България.

Според нея би трябвало да се потърси с благосклонност да се извършва подписания сред двете страни контракт.

„ За страдание, от другата страна на границата чухме доста изявления. Преговорните екипи би трябвало да работят, към момента не сме постигнали единодушие по всички въпроси, с цел да кажем „ да “, изясни Захариева.

„ Ние, макар спекулациите, нямаме никакви искания във връзка с това по какъв начин се дефинират техните жители и техния език, само че не може те да имат искания към нашия. В контракта е заложено, че ние имаме обща история “, сподели още Захариева.

Според нея непризнаването на историческата истина води след себе си много съществени проблеми в връзките сред двете страни

Министърът на външните работи Екатерина Захариева сега е в самоизолация, откакто стана ясно, че заместникът й Петко Дойков е с позитивен тест за COVID-19.

„ Резултатите от моя PCR тест и на всички контактни лица на заместник-министъра са негативни ", заяви Захариева и прикани противоепидемичните ограничения да се съблюдават. “ На национално равнище, в случай че тези ограничения се извършват, могат да задържат разпространяването ", уточни тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР