Няма как на този етап да кажа „да“. Така вицепремиерът

...
Няма как на този етап да кажа „да“. Така вицепремиерът
Коментари Харесай

Защо България няма да каже да на Северна Македония?

Няма по какъв начин на този стадий да кажа „ да “. Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на отговори на въпрос дали ще каже „ да “ или „ не “ за участието на Северна Македония в Европейския съюз. От коментара й стана ясно, че в западната ни съседка няма непрекъсната позиция и непрекъснато си менят мнението.

Захариева сподели, че поддръжката на България в никакъв случай не е била без изискване. Тя не одобри и рецензиите на Бойко Ноев, който преди нея имаше присъединяване по БТВ за това, че чак в този момент страната ни се сетила, че има различия със Северна Македония. Захариева напомни, че от 2017 година се водят договарянията. Тя отхвърли да има външен напън върху страната ни за поддръжката.

„ Сега просто е доста очевидно в общественото пространство. Ще припомня, че предходната година има позиция. Разбирам, че има хора, които желаят да подлагат на критика за всичко... Националните ползи по всички тематики България е защитавала “, разяснява министърът.

Тя сподели, че страната ни е съгласна с това, че би трябвало да има присъеднияване на Западните Балкани, само че това да стане след всички промени.

„ Към този миг България не е в положение да дефинира преговорната рамка за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз. Ние имаме забележки към осъществяване на контракта. Не е стартирана работа по смяна на учебниците за това, което сме се разбрали в комисията “, акцентира още Захариева.

„ Договорът се подписа 2017, само че той влезе в действие 2018. Ние следим осъществяването му от пролетта на 2018, имахме една комисия по искане на българия. Но е ред в този момент на скопие да я свика, те не са. Предполагам, че това е, тъй като от малко време те имат постоянно държавно управление. Ние макар спекулациите нямаме никакви искания във връзка с това по какъв начин се дефинират техните жители и техния език, само че не може те да имат искания към нашия. В контракта е заложено, че ние имаме обща история. Сега явно се пробват да бягат “, сподели още Захариева.

Междувременно вицепремиерът Захариева удостовери, че е дала негативен тест за ковид. Тя се самоизолира и остава под карантин, откакто един от заместниците й бе установен с COVID-19. Така Захариева остава да работи от у дома. В тази връзка тя сподели, че и министър председателят Бойко Борисов работи в домашни условия, само че връзката сред членовете на държавното управление не стопира.

Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на прикани всички да съблюдават ограниченията и да носят маските си, с цел да се понижи опцията за заразяване. По думите й не се чака наново затваряне на страната както това стана през март - нещо, което бе доказано и от премиера през вчерашния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР