Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука,

...
Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука,
Коментари Харесай

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянския

Няма по какъв начин Кирил и Методий да са основали славянска писменост , защото славянски език няма. Налагането на тезата за славянството е артикул на руския напън . Съжаление, че и до този миг някои наши учени старобългаристи употребяват този термин изрече в студиото на Българска национална телевизия проф. Кирил Топалов.

Кирил и Методий основават глаголицата върху старобългарския език и даже съответно може да се каже - въз основа на солунския акцент, съобщи Кирил Топалов и цитира част от житието на Кирил и обръщението на византийския император Михаил, когато разпорежда задачата на Кирил и Методий.

Като неприемлива имитация и подигравка с българския принос за славянските култури и международната история дефинира Кирил Топалов следващата провокация - изложбата в Руския културно-информационен център . В изложбата светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската писменост, основатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

" Какво значи реформирали кирилицата ", попита Топалов и изясни, че няма по какъв начин да се реформира нещо, което още не е съществувало. Кирил и Методий основават глаголицата, а кирилицата и по-късно създание.

Кирил Топалов напомни и другата провокация преди няколко години, когато Владимир Путин, че писмеността е пристигнала от македонските земи.

" Всичко това не е инцидентно. Трябва да се отмъсти на България и да ѝ се покаже, че тя не върви по правия път " , изясни задачата на пропагандата проф. Топалов.

Той бе безапелационен, че 24 май е празник на българската писменост, книжовност и просвета , която дава по-късно основата и на останалите славянски култури, само че да се назовава празник на славянската книжовност, славянската просвета и така нататък е безусловно погрешно, просто тъй като славянска книжовност няма, акцентира проф. Топалов.

Има първа и втора вълна на южнославянско въздействие в Русия , а Русия се покръства с българските литургични книги, едвам 15-16 век, след втората вълна, към този момент има съветско въздействие върху Евтимиевата стилистика, когато се образува и църковнославянския език. " Но и защо южнославянско въздействие приказваме, попита Кирил Топалов - сръбско ли, македонско ли, какво - в случай че не българско? "

Изложбата " Изворът на славянската просвета " , подредена в навечерието на 24 май, провокира възмущението на водещи историци и филолози у нас. Пред входа на Културно-информационния център в подредените фотокопия на ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, на никое място не се загатва приносът на България за това, подбрани са единствено съветски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са разказани так а: " Свети Кирил, по название Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската писменост, основатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия. "

Преди година Руският културно-информационен център в София провокира и различен скандал с изложбата си за 9 май, планувана да бъде под надпис " 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ". Тогава българското външно министерство посъветва съветската страна да се откаже, защото проявата поддържа " съмнителна историческа теза " и съставлява " интервенция във вътрешнополитическия спор на страната ни ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР