Няма как да се водят преговори с Газпром в момента,

...
Няма как да се водят преговори с Газпром в момента,
Коментари Харесай

Дончев: Да имаш остра антируска риторика, а да купуваш руски газ през посредници, е лицемерие

Няма по какъв начин да се водят договаряния с „ Газпром ” сега, тъй като в актуалната обстановка съветската компания не е благонадежден източник на газ. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България ” по Нова телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

" Няма по какъв начин да се водят договаряния сега с " Газпром ". Има два прочита. Единият е чисто идеологически. А другият е, че " Газпром " сега не може да е благонадежден снабдител на газ. Никога не трябва да изпадаме в обстановка, страната, притежателят на жилище, на произвеждане, да не е сигурен, че газът му няма да бъде спрян ", уточни Томислав Дончев.

Той още веднъж посочи концепцията на партията му да се одобри закон за диверсификацията на България. Това предложение ГЕРБ насочвали и към други политически сили, които теоретично би трябвало да са на същата позиция.

 

Дончев разяснява и тематиката за „ Балкански поток ”. „ Ако го нямаше, в този момент България въобще нямаше да има газ, тъй като се употребява тази тръба. Това е план напълно в полза на страната ни, тъй като от него ще получаваме директни такси десетилетия напред. Тази инвестиция ще бъде избита за по-малко от 10 години ”, съобщи Дончев.

„ При изискване, че " Лукойл " има достъп до по-евтин нефт, тъй като цената на горивата е толкоз висока? Надявам се скоро да получим отговор на този въпрос ”, сподели още Дончев.

 

" Заявихме част от нашите оферти за справяне с рецесията. Как ще бъде завършен законодателно е различен въпрос, това, което предлагаме е почтена процедура на входните точки на границата. Там като се появи снабдител и предложи най добра цена, сме подготвени да подпишем средносрочни и дълготрайни контракти ", продължи той.

Дончев разяснява и изказването на някогашния вицепремиер Асен Василев, който упрекна Бойко Борисов в неистина що се отнася до газа. " Темата е единствено една. Тя е обвързвана с политическото двуличие. Едно е да имаш остра съветска реторика, а в това време да продължаваш да купуваш съветски газ през медиатори. Също по този начин да не забелязваш, че в България оперира друга огромна съветска компания - Лукойл ", сподели той, имайки поради острата антируска реторика на бившето държавно управление.

 

" Когато става дума за рецензия, никого не сме пощадили. Следим и дейностите на служебния кабинет и в случай че забележим нещо, което не ни харесва, ще го кажем ", безапелационен е Дончев.

" Големият проблем е, че огромна част от риториката на политическите партии не е естествена. Не излиза наяве какви са техните цели, те сега се занимават с пенсионирането на Борисов. Народът взема решение кой да остане в политиката ", съобщи още той.

По тематиката за идните предварителни избори зам.-председателят на ГЕРБ означи, че групировката работи по актуализация на програмата си, а екип от специалисти готви оферти за антикризисни ограничения.

„ Листите ни ще бъдат оповестени напълно скоро. В тях има както познати лица от партията, по този начин и нови попълнения – младежи с капацитет ”, съобщи Дончев.

 

Той разяснява и въпроса, за какво ГЕРБ не застане до Демократична България и Политическа партия и не каже на служебния кабинет, че не желае да се приказва с Газпром?

" Големият проблем е, че значима част на риториката на политическите сили - добре, че е Борисов -... две трети не е градивна теза, а какво са в положение да създадат, някакви тези. Те сега се занимават с пенсионирането на Борисов. Не знам да са чиновници на Национален осигурителен институт ". Тези неща кой да остане в политиката в една функционираща народна власт го взема решение народът, сподели Дончев.

„ Ако го нямаше Балкански поток, ние въобще нямаше да имаме газ, тогава когато имахме контракт с „ Газпром “ ние получавахме газ оттова. Инвестицията за тези тръби ще бъдат избити за към 10 години и това е най-важното “, разкри още той.

" Работим за решение на рецесиите, високите цени на енергийните запаси, растящата инфлация. Половината инфлация е сътворена тук, главно от високите цени на енергийните запаси, които след това се трансферират върху потребителите ", разясни той.

На въпроса, дали Борисов ще бъде претендент за министър председател на ГЕРБ, Дончев сподели: " Скоро ще разберете ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР