Няма как да се снишаваме и да се опитваме да

...
Няма как да се снишаваме и да се опитваме да
Коментари Харесай

Петър Витанов: Войната в Украйна не позволява снишаване и преследване на дребни политически дивиденти


Няма по какъв начин да се снишаваме и да се опитваме да печелим дребни политически дивиденти. Това разяснява ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред радио „ Фокус “ по тематиката за съветската инвазия в Украйна.

„ Войната е на 200 километра по права линия от нас. Санкциите са политическият отговор, който заменя войната “, разяснява Витанов решението на българските социалисти и още над 600 евродепутати от тази седмица.

Петър Витанов сподели и против какво се е оповестила срещу групата на българските социалисти в Европейския парламент.

„ Не сме съгласни с това да се праща оръжие и военна помощ. Против сме ограничението на снабдяването с газ, както и късането на връзките с „ Росатом “. Защото няма подозрение, че Русия ще ги изнесе на пазари като Китай или Индия, само че ние ще останем на свещи. Това изискуем на политиката на ГЕРБ, които над 10 години не диверсифицираха енергетиката ни “, сподели още социалистът.

„ Против сме и затварянето на дипломатическите представителства, тъй като единствено посредством дипломацията можем да решим този спор. Поколението, което израсна в мир, не си дава сметка, какъв брой е скъп той “, добави Витанов.

Според него възбраната на медии също е неточност.

„ Не е възможно Русия да лимитира достъпа на западните медии, само че не трябваше да се случва и противоположното. Медиите паднаха жертва на войната, което ни връща в едни други времена “, сподели още Петър Витанов.

„ Със сигурност е ясно едно – Русия загуби интернационална легитимация с това ръководство. Преди нашествието в Украйна евентуално имаше състоятелни причини в политиката на Путин, само че те към този момент са изтрити. Очаквам нов международен ред. Този ред, който имахме след Втората международна война, към този момент не съществува. Много институции бяха изпразнени от наличие, те бяха сринати, ерозираха. Но новият международен ред ще е ново разделяне, нова Желязна завеса. Русия евентуално ще направи завой към Китай. Проблемът на Европа е, че тя се трансформира във функционалност на непозната политика. Европа би трябвало да построи обща европейска защита, да взима по-гъвкаво значимите политически решения, с цел да стане още веднъж мощна “, проучва Витанов.

Според представителя на социалистите в Екологичен потенциал сега има голяма поляризация, ненавист и конфронтация в българското общество.

В сегашната тежка външно-политическа обстановка е мъчно да се каже, дали Българска социалистическа партия би трябвало да продължи да е част от ръководството.

„ Българска социалистическа партия няма по какъв начин да завоюва политически от обединението, само че и страната не би трябвало да се хвърля в нови избори. От партийна позиция – Българска социалистическа партия не би трябвало да ръководи в този момент, от държавническа – би трябвало да е част от обединението “, счита Витанов.

„ Трябва да сме откровени в посланията си. Когато споделяме, че сме против наказания, би трябвало да отговорим ясно на въпроса, а тогава защо сме. Или когато кажем, че пращаме единствено филантропична помощ и час по-късно министър-председателят заяви друго, това почтено ли е по отношение на гласоподавателите. Въпросът е или да отстояваме идеите си или да не лицемерничим, че го вършим “, разяснява социалистът.

Според Петър Витанов макар ниските проценти, което предвидиха социолозите в последните си изследвания, Българска социалистическа партия може да си върне доверието, само че това минава през ясни леви послания и открита политика.

„ Политическият терен е доста глинест. Няма партия, която да завоюва доверието и след три месеца да не е охулена. Времето, в което министър председателят печелеше с усмивка, отмина. Виждам на какви офанзиви е подложен. Политическата система е извънредно нестабилна. Няма мощен политически индивид сега. Тази коалиция размива доверие и съмнение, появяват се нови звезди, само че дава опция за Българска социалистическа партия да търси още веднъж доверието на гласоподавателите. Няма да се примирим Българска социалистическа партия да е джобна партия “, приключи Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР