Няма как да се позволи работа на ТЕЦ „Марица 3“

...
Няма как да се позволи работа на ТЕЦ „Марица 3“
Коментари Харесай

Сандов: Няма как ТЕЦ Марица 3 да работи, в нарушение е

Няма по какъв начин да се разреши работа на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ до края на месеца, след което да стартират по проект ремонтната стратегия от 1 юни, както оферират, тъй като са в нарушаване. Животът на хората е по-голям. Това сподели Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите, в дневния блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ за прекъсването на активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и упования през днешния ден митинг.

„ Нямам поле за диалози със чиновниците, които са на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, а само с управлението, което би трябвало да вкара нужните модернизации, да направи главен ремонт на инсталациите, на мястото, на цялото дружество. Тогава може да действа по смисъла на законодателството на България “, съобщи той.

Според екоминистъра няма по какъв начин да се разреши да работят до края на месеца, след което да стартират по проект ремонтната стратегия от 1 юни, както оферират. „ Не, няма такава алтернатива, тъй като предприятието е в нарушаване и не си е изпълнило комплексното позволение, по което действа. Това е като да работите без лиценз да вземем за пример или това е като да работите в нарушаване. Просто няма по какъв начин да се получи по този метод. Те би трябвало да изпълнят условията на закона и чак тогава могат да работят “, разясни министър Сандов.

По думите му не става въпрос за персонално отношение, а за осъществяване на закона. „ България беше наказана в Съда в Люксембург точно в четвъртък по линия на серните диоксиди, поради което е затворено и това дружество. Така че тук плащаме цялата страна, главно хората със здравето си в региона, поради това, че едно дружество замърсява “, добави той.

„ Има замерен въздух и в региона на Гълъбово, и в региона на Раднево, и в Бургас има замерени равнища, които са над нормата на серен диоксид, само че те не са толкоз фрапиращи, колкото това в Димитровград. Но несъмнено, по същия метод, в случай че има такива систематични нарушавания, ще се прибегне до същата мярка и към други предприятия. Това е по закон “, съобщи министър Сандов.

По думите му от години не е имало толкоз чист въздух в Димитровград, в петък и през почивните дни са измерени 7-8 при граница 350 равнища на серен диоксид. „ Много години обратно не е имало толкоз ниски равнища на серния диоксид в Димитровград. И аз го приписвам на това, че с изключение на затвореното дружество, има и доста невисок транспорт на серни диоксиди от предприятия в прилежащи обитаеми места. Може би поради действието, което ние сме подхванали, въпреки всичко някакво вземане предвид на метода, по който действат. Но сега равнищата на серен диоксид в Димитровград са минимални “, изясни той.

Министър Борислав Сандов означи, че има предприятия, които замърсяват въздуха над градовете у нас, те са в разнообразни промишлености. „ Серните диоксиди произтичат главно от процеси като изгаряне или рафинерия на фосилни източници – въглища, нефт. Така че това са главните източници на серни диоксиди над нашите градове. Има и други предприятия, които имат такива нарушавания, някои по-често, други по-рядко “, изясни той.

Министърът означи, че предприятието в Димитровград е било затворено, тъй като не е желало да се модернизира и да дава отговор на условия. „ Беше предпочело да затвори единствено, само че отвори още веднъж предприятието, когато станаха високи цените на силата. Явно беше решило, че може да си заплаща глобите, само че да работи в нарушаване. Въпросът е, че тези наказания са до време, след което следват други ограничения, когато става въпрос за редовно нарушаване. Миналата година това дружество е имало 30 такива нарушавания. През тази година, досега на неговото затваряне, тези открити нарушавания бяха осем “, изясни министър Сандов.

Той разясни, че преди всичко това му е като ангажимент – да спазвам осъществяването на екологичното законодателство и да спазвам публичния интерес. „ Общественият интерес е хората в Димитровград да дишат чист въздух, публичният интерес е природата ни да не се замърсява “, добави екоминистърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР