Няма как да се направи жребии за председател на ЦИК

...
Няма как да се направи жребии за председател на ЦИК
Коментари Харесай

Нямало как да се направи жребий за шеф на ЦИК с един плик

„ Няма по какъв начин да се направи жребии за ръководител на ЦИК с един плик “. В това бе безапелационен президентът Румен Радев по време на консултациите за сформиране на ЦИК.
" Aко няма други оферти, няма да има чоп за ръководител на ЦИК ", изясни президентът Румен Радев. Юридическият му консултант Емилия Друмева също уточни, че по закон съставът на ЦИК се дефинира въз основа на предложенията на парламентарно показани партии и обединения. В случай, че не се реализира консенсус, чоп се планува единствено сред кандидатури за управлението, издигнати от парламентарно показаните партии и обединения.
Радев разясни, че няма да кара никоя партия да си премисля решението, защото то си е тяхно.
 ГЕРБ предлага Красимир Ципов за началник на ЦИК ГЕРБ предлага Красимир Ципов за началник на ЦИК
Номинацията на ГЕРБ за началник на ЦИК е Красимир Ципов. Той е с богат опит в системата на Министерство на вътрешните работи и в областта на изборния развой, с парламентар...
" Председател ще е претендентът на ГЕРБ, доминиран от господин Цветанов, който ще прави президентските избори на президента Радев ", пошегува се президентът. Междувременно Мая Манолова напусна залата за съвещания.
" Колеги, давате ли си сметка в какво се трансформира тази консултация, запита Десислава Атанасова. " Тук някой да се трансформира в юрист на друга парламентарна група е безусловно несериозно ", уточни тя и добави, че никой не може да постанова на някого да си премисля претендентите за ръководител на ЦИК.
„ Ако някой ще си предлага кандидатура, то е ясно, че ще стане като проява на някаква сделка по този начин, както беше изработен целия Изборен кодекс “, посочи Атанасова.
Евгения Алексиева изясни, че може да се приказва за реализиране на консенсус тогава, когато има повече от един показан претендент за ръководител на ЦИК. " Дайте да вървим процедурно, а не да влизаме в говорения, че друга партия би трябвало да предложи своя ръководител ", настоя тя.
 Президентът стартира консултациите за ЦИК, партиите оферират претендентите си (ВИДЕО) Президентът стартира консултациите за ЦИК, партиите оферират претендентите си (ВИДЕО)
Изисква се разговор и конструктивност и чакам вие да я деянията. Това сподели президентът Румен Радев при началото на консултациите с...
От ГЕРБ оповестиха, че при повече от един претендент за ръководител, подобен не би трябвало да се дефинира посредством чоп, както е съгласно Изборния кодекс, а да се даде на най-голямата партия в Народното събрание. Президентът отговори, че разпоредбите са избрани от Народното събрание и прикани парламентарно показаните партии да намерят консенсус по състава и ръководителя на ЦИК.
Към момента управлението на новата ЦИК наподобява по този начин: ръководител - Красимир Ципов (ГЕРБ-СДС), заместници - Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), а секретар ще бъде Севинч Солакова (ДПС).
Начело на комисията, която ще ревизира документите на номинираните за членове на ЦИК, е основният секретар на президентството Димитър Стоянов.
Публичното чуване на претендентите ще е от 9 ч. в петък, 7 май, а указът за назначението на новата ЦИК би трябвало да се обнародва на 11 май. Едновременно с това президентът ще разпусне Народното събрание и ще насрочи изборите за 11 юли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР