Няма как да се движат едновременно трите проекта за модернизация

...
Няма как да се движат едновременно трите проекта за модернизация
Коментари Харесай

Зам.-министърът на отбраната: Ще искаме от САЩ възможност за поддръжка в България на Ф-16

„ Няма по какъв начин да се движат по едно и също време трите плана за рационализация на армията в случай, че са почнали по друго време ”. Това разгласи зам.-министър на защитата Анатоли Величков в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3 в отговор на рецензиите на президента Румен Радев, че плановете за модернизацията на армията са забуксували.

 „ За Военноморските сили планът стартира и бе спрян през 2017 година След това бяха изменени параметрите по условията. Проектът за многоцелеви изтребител е в процедура, която беше модифицирана в договаряния правителство-правителство. Провеждането при една процедура на договаряния държава-държава допуска изпращане на искане на оферта. Тя практическа е направена, като се почистват някои детайли по индустриалните въпроси. След като бъде изпратена, до 120 дни би трябвало да бъде изпратен отговор ”, съобщи зам.-министърът.

Той разгласи и че във въпросното искане за оферта страната ни ще желае да може изтребителите Ф-16 да се поддържат в България.

„ След като бъде издадена заповед на премиера за преговорен екип, ще бъдат избрани сферите, в които те ще проведат своите начинания. Само ще загатна, че в частта индустриално съдействие ще има условие за национална дарба за поддръжка във времето на употреба. Т.е. така наречен равнище 2. Това допуска дълготрайно съдействие с български компании в областта на произвеждане на муниции и програмен продукт ”, изясни Величков.

Каква обаче ще е цената на изтребителите.

„ Очаква се да бъде сложена тази задача на министъра на финансите. Възможно е средствата да бъдат подадени и те да бъдат плащани поетапно. Американското законодателство допуска то да бъде платено непосредствено.

Това непосредствено заплащане обаче няма да спъне другите два плана за рационализация на армията ”, изясни зам.-министърът, като посочи, че те са планувани в проектите за нарастване на средствата за армията и ще идват от централния бюджет, което значи, че няма да дойдат от бюджета на Министерството на защитата.

„ Средствата са заделени, както са гласувани от Народното събрание ”, посочи той.

Конкретно за плана за придобиване на нови кораби зам.-министърът разяснява:

„ По отношение на плана за придобиване на патрулни кораби – той започва като искане за предложения през ноември. Седем са участниците – те работят и слагат въпроси, на които ще даде отговори на 12 февруари на конференция. В средата на април чакаме най-рано офертите. Практиката е по-късно да се назначи междуведомствена група, която допускам, че в границите на 3 месеца ще оцени и класира участниците. След това би трябвало да има работна група, която да показа предложение ”, разгласи Величков.

За закупуването на бронирани машини той сподели:

„ Говорим за индиструално съдействие и приказваме да бъдат ангажирани повече български и публични оператори. 20% от сумата на този разход, а той 1,22 милиарда лв., следва да бъде даден като софтуерен трансфер на български стопански оператор. Ще издам една загадка, че бе написано това да бъде сдружение – 100% благосъстоятелност на МО. Става въпрос за „ Терем ”.

Относно оборудването на другите бойни машини и съответно за информационните системи той разгласи, че е заложено условие да придобием и народен криптоалгоритъм.

Връщайки се на тематиката за изтребителите и по-точно за ремонтите на актуалните съветски самолети и по-точно за МиГ-29, те се правят регулярно, съгласно контракта с РСК МиГ.  

„ По отношение на Су-25 имахме механически проблем от финансово естество. Смятаме, че нещата обаче ще се развият в позитивна посока. Нещо, което е забавно за МиГ-29 най-вероятно при придобиване на нов аероплан, МиГ-29 ще продължи да извършва службата си по еърполисинг. Което значи живот от 6-7 години. Което допуска и рационализация на системите на МиГ-29 ”, сподели още Величков.

Той изясни, че за 2019 година ще бъдат заделени и средства за екипировка на военните, защото „ нашият боец не наподобява добре – като един актуален боец ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР