Няма как да са в риск актовете на Министерски съвет,

...
Няма как да са в риск актовете на Министерски съвет,
Коментари Харесай

Симона Велева: Няма как актовете на МС да са в риск

Няма по какъв начин да са в риск актовете на Министерски съвет, даже и да е в оставка. Конституцията е планувала той да работи до сформиране на нов.

Това разяснява пред „ Тази заран “ докторът по конституционно право Симона Велева.

„ Народно събрание има ясно избран 4-годишен мандат, при Министерски съвет не е по този начин. Конституцията не планува тъкмо избран мандат. Това има житейска логичност, тъй като страната не трябва да остава без ръководство и Министерски съвет. Той има непрекъсваемост в своя мандат и като се гласоподава оставката, извършва функционалностите си до избиране на нов “, добави специалистът.

След извършените съвещания във вчерашния ден президентът Румен Радев ще връчи мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. От тях зависи дали ще сформират кабинет, или ще върнат мандата. Но за това има период от 7 дни.

След това би трябвало или да се гласоподава кабинета в Народно събрание, или да се отхвърли и тогава се предава мандат на „ ИТН “.

Те също имат 7 дни, с цел да предложат кабинет или връщат мандата.

При неуспех рулетката се завърта за трети път и президентът връчва мандата на трета парламентарна група, този път - по своя преценка.

Според Велева е допустимо да има предварителни избори, само че през юли, а това не е добре, тъй като лятото е сезонът на отпуските.

Тя разясни, че този парламент надали ще има време за смяна на Конституцията, тъй като периодите са несъвместими и депутатите от 45-ото Народно събрание би трябвало да мислят за сформиране на държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР