Няма как да предвидим коя ваксина кога ще дойде и

...
Няма как да предвидим коя ваксина кога ще дойде и
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Това, което виждам, не ми харесва

 Няма по какъв начин да предвидим коя ваксина по кое време ще пристигна и в какви количества. Фазите за имунизиране са направени, с цел да се знае кои групи са предпочитани. Това сподели пред бТВ основният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Имаме подготвеност за имунизациите. Всяко РЗИ ще има фризер, който ще може да пази имунизацията. Един фризер мисля, че е към 20 000-30 000 лв.. В момента разполагаме с два доста огромни фризера, които са толкоз огромни, че могат да обзет цялото количество от 125 000 ваксини в началото, означи Кунчев.

Попитан за това дали би трябвало да се имунизират преболедували от ковид, Кунчев отговори, че зависи от отдалечеността на момента, в който сме изкарали вируса. Ако сме преболедували преди 2-3 седмици няма потребност, само че не знаем докога ще сме предпазени. Ваксината играе ролята на спомагателен подтик на имунитета. Но в случай че някой реши и си направи тест за антитела и има такива, и реши да не се имунизира, няма да се имунизира, добави Кунчев. Ако се ваксинирате в инкубационния интервал и по-късно се разболеете, естествено е, че ще кажете: ето аз се имунизирах, само че се разболях, разясни Кунчев.

Не знаем какъв брой време ще ни пази имунизацията, това не е ясно, добави Кунчев. Избор ще има, когато дойдат по-големи количества ваксини, до тогава никой не може да подсигурява каква ваксина ще излезе на пазара, уточни още Кунчев.

България не е най-тъмната част от Европа по болни. При нас единствено Габрово и Кюстендил са оцветени в тъмния цвят, т.е. с най-вече случаи. Ако този лек спад продължи в случай че спрем да вървим да пазарим в едни магазини за доста красиви коледни неща, този спад ще продължи внезапно, акцентира още Кунчев.

През уикенда се появиха фотоси и видеоклиповете в обществените мрежи, в които се вижда голямо скупчване на хора пред огромни магазини за дарове и играчки. Най-големите опашки бяха пред " Джъмбо ", фрагменти от вътрешната страна също посочваха тълпа. Снимки на опашки и без съблюдаване на отдалеченост имаше и от коледния базар в градинката пред Народния спектакъл в София.

" Това, което виждам, не ми харесва. Ако нещата в тези огромни магазини продължат в този тип, ще разтеглим ограниченията и върху тях “, закани се Кунчев. " Аз не мога да схвана философията за какво няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва надзор? Бога ми, би трябвало ли някой да ти стои на главата, с цел да ти споделя, че е рисково? “, възмути се Ангел Кунчев.

Дали и какво ще бъде отворено на 21 декември зависи от това ограниченията дали се съблюдават и резултатите от това.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР