Няма как да позволим хората да продължат да живеят с

...
Няма как да позволим хората да продължат да живеят с
Коментари Харесай

Ангелов за липсата на инсулин: Няма да позволим хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата

Няма по какъв начин да позволим хората да продължат да живеят с чувството, че  търговците са победили страната. Това съобщи ръководителят на Комисията по опазването на здравето в парламента  Костадин Ангелов  (ГЕРБ-СДС) при започване на съвещанието, в което се организира чуване на няколко институции по отношение на неналичието на инсулин и на други лекарствени артикули на територията на Република България и действието на профилираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА) на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист.

Заседанието  бе оповестено за закрито, само че първоначално му до него бяха позволени публицисти. На чуването участват здравният министър Христо Хинков, ръководителите на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) и Държавна организация " Национална сигурност ” (ДАНС) - гл. комисар Явор Серафимов и Пламен Тончев, изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов, има и представители на Националната организация по приходите (НАП), Агенция " Митници ", " Информационно обслужване " АД и други Във вторник от здравното министерство оповестиха, че заповедта за възбрана за експорт на инсулини се удължава с още един месец.

" Ако погледнем чисто официално на нещата, сигурно ще изкараме данни от  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че всеки един от хората, които са имали потребност от инсулин, са го получили. Въпросът е по какъв начин това се е случило и в точния момент ли се е случило ", разяснява Ангелов. " От всички репортажи по малките екрани, видяхме, че хората обикалят по аптеките, че аптеките връщат пациенти ", добави той. И изчете писмо от подаден сигнал за проблем с намирането на инсулин.

" Формално всеки си е получил  инсулина, официално наподобява, че проблем няма. Но всички тези хора, които се оплакват, значи, че проблем има. Дали някой задържа нещо в складовете, дали някой не го дава в точния момент в аптеките, дали го дават в аптеките, в които имат отвесна интеграция и тези аптеки го връщат с разнообразни типове кредитни вести, е въпрос, който предстои на коментар и надзор ", сподели още Ангелов. " Ако ние не можем да се оправим с това, значи, че търговците са по-силни от страната, от всичките институции ", добави той. И повдигна въпроса дали СЕСПА действа вярно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР