Няма как да не отбележа днес за агресията, на която

...
Няма как да не отбележа днес за агресията, на която
Коментари Харесай

Йотова изригна: Летят камъни към българите, лее се злоба и ненавист. А ЕК оглушително мълчи

Няма по какъв начин да не отбележа през днешния ден за експанзията, на която се нагледахме и наслушахме в Република Северна Македония. Лее се завист и злоба към всичко българско. По пътищата се случва да летят камъни към колите с български номера. Български жители не са признати на всички места на работа – уволняват ги единствено тъй като са българи. Лишават ги от равни права и са желан обект на принуждение на футболни мачове и във всекидневието. Арестуват български книги – представяте ли си, в 21-и век. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово в аулата на СУ „ Св. Климент Охридски “ във връзка 100-годишнината от основаването на Македонския теоретичен институт, предава 24 часа.
От началото на 2023 година Република Северна Македония нито един знак, че има намерение да спре езика на омразата към България, сподели още тя. И изясни, че натрупването на толкоз обстоятелства няма по какъв начин да се изясни единствено като инцидентни престъпни прояви. „ Това е принуждение, избило на повърхността на старателно подхлажданата ненавист “, сподели още Йотова, като посочи, че през днешния ден езикът на омразата по отношение на България в РСМ към този момент е европейски въпрос.
Тя съобщи още, че е имала вяра на събитието да участват и представителите на изпълнителната власт и Народното събрание. „ Защото освен патриотизмът, само че и научната подготовка, тезите, историята, анализите, концепциите, вижданията през днешния ден биха били доста потребни в извънредно деликатните връзки, които имаме с нашите съседи. Това проличава и от последните забележки и рекомендации на Европейска комисия във връзка с присъединението на РСМ към европейското семейство. Прави ми усещане, че през днешния ден Европейска комисия оглушително мълчи за това по кое време и по какъв начин ще бъде призната РСМ в европейското семейство “, сподели още Йотова и даде за образец напредъка на страни, които в началото били надалеч по-назад в преговорния развой, а в този момент с бързи крачки изпреварвали югозападната ни съседка – като да вземем за пример Украйна, Молдова и даже Грузия.
Вицепрезидентът съобщи, че политическата поляризация, безсмислените вражди и омразата пречат на работата на Народното събрание в Скопие.
„ И това го виждаме изключително през последните месеци. Това няма по какъв начин да не помрачи европейското бъдеще на нашата съседка, което в действителност всички ние желаеме. Няма по какъв начин Северна Македония да се приплъзне в пакет с Албания в договарянията за присъединение на Европейски Съюз, откакто не извършва рекомендациите на Съвета и откакто има няколко европейски решения по този въпрос, и откакто България сложи своите условия и беше подкрепена от европейските си сътрудници “, изясни тя.
Според нея колкото подмолни или предкулисни дейности да се правят, не може да се стартира със същинските договаряния с РСМ, преди да се изпълнят изискванията и да бъдат записани правата на българите в македонската конституция.
„ Точно вие, уважаеми сътрудници от Македонският теоретичен институт, през цялото това време и всичките тези години доста зорко следяхте тези процеси. Правихте разбори, от които се възползвахме, давахте своите хрумвания и рекомендации, за жалост, не всеки път чути. Но в моментите, в които те бяха чути, постоянно се взимаха и неверни решения. България се отнася с схващане и приемливост при партньорство към всички страни, изразили своето предпочитание да станат част от Европейски Съюз, в това число към РСМ “, сподели още в слово си Йотова. И даде образец с подписването на Договора за добросъседство и съответни стъпки, с цел да помогне на съседите си.
Тя добави, че по едно и също време с това, отношението на избрани политически кръгове в РСМ продължава да бъде извънредно враждебно към България и българите. И напомни по какъв начин през 2019 година президентът Румен Радев внесъл в разговора с РСМ тезата да се заложи на наложителната смяна в Конституция и признаването на правата на българите там.
„ Текстът за смяната е подготвен, импортиран за разглеждане, само че няма нито политическа, нито социална воля той да премине както през комисиите, по този начин и през пленарна зала. Аз персонално съм черноглед, че това може да стане до края на тази календарна година. За България като европейска страна в 21 в. е недопустимо да се търпят сякаш епизодични, а в действителност систематични престъпни актове на принуждение към българите в Македония “, предизвести вицепрезидентът Йотова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР