Няма как да летим на нещо, което не се произвежда

...
Няма как да летим на нещо, което не се произвежда
Коментари Харесай

Няма как да летим на нещо, което не се произвежда, категоричен е Румен Петков

Няма по какъв начин да летим на нещо, което не се създава и няма по какъв начин да летим на нещо, което няма цех, който ще го създава. Такъв цех няма! " Местене ", " пренасяне ", " наместване " - това е терминологичен уред. Такъв цех няма! "

Това сподели за БНР ръководителят на политическа партия АБВ  Румен Петков във връзка решението на Народно събрание да даде мандат на Министерски съвет за договаряния със Съединени американски щати за закупуване на изтребители Ф-16 блок 70.

Офертата на Съединени американски щати изисква еднократно възнаграждение на целия пакет след сключване на контракта, а тази на Швеция  - петгодишна скица възнаграждение, а като алтернатива се оферират и 10-годишна скица за разсрочено заплащане, посочи той като се базира на държавен отчет от декември. От партията упорстват процедурата да бъде анулирана:

" Когато Народното събрание е приел юни месец едни правила, които се мерят в милиарди, и декември или януари пренаписва тези правила, това е унизително! Аз също приказвам с летци и не смятам, че те са мощно въодушевени да летят на аероплан, който не е създавани и който го няма, аероплан от който всички се отхвърлят. Ф-16 излиза от въоръжение. Самолет, който сме изучавали 70-те години в нашите военни училища… ".

" Докладът на двамата министри е мотив процедурата да бъде анулирана, тъй като тази процедура изолира два самолета - френските " Рафал " и " Еврофайтър ". Нямаме подадени предложения, тъй като тези две компании са изолирани с рамката, която ние сме задали – Народно събрание задава рамка, с цел да не допусне избрани участници в конкуренцията. След като ни ги е позволила и ги е изолирала, ние променяме рамката, с цел да отидем на нещо, което не дава отговор на закона, написа в отчета на двамата министри ".

Петков посочи, че до 1990 година, България е имала 300 летателни средства, от които 136 самолета.  Той посочи, че и сега имаме самолети, които не летят, тъй като поддръжката им е доста скъпа и акцентира, че лететелните часове с Ф-16 са по-скъпи от тези с конкурентните самолети.

Бившият министър на защитата в две държавни управления и дипломат на България в Брюксел и НАТО Бойко Ноев разяснява за предаването " Неделя 150 " по " Хоризонт ":

" Аз си припомням, че АБВ беше член на държавното управление, имаше представители в Народното събрание и дори си припомням че военачалник Михов от АБВ беше ръководител на Комисията по защита. Тогава беше импортиран отчета първия отчет, направен от Румен Радев, тогава военачалник, когато бяха отрязани всички и беше оставен единствено " Грипен " … Тогава не чух АБВ да слага въпроса тъй като са отрязани други самолети… Малцина обръщат внимание на повода за какво " Грипен " се изтегли от състезанието в Белгия предходната година. Те публично обявиха, шведското държавно управление, че не могат да доставят изтребител и то по-съвременен " Грипен " на Белгия, тъй като техния статут на неутрална страна не разрешава те да отговорят на условията на НАТО-вската страна Белгия. Тук е заровен заекът - че Швеция е една неутрална страна, която колкото и добра техника да създава, тя не може да отговори на условията на един боен съюз, какъвто е НАТО ".

Според Ноев, решението на Народно събрание да даде мандат на държавното управление да договаря със Съединени американски щати отвън първичните условя на процедурата не е оттегляне:

" Съвсем обикновено е, когато в една комплицирана процедура - по придобиване на аероплан, да кажем,  а това ще се случи скоро с бронираната машина и с корабите, бъдете сигурни - Народното събрание да регистрира развития, които са се случили, и да поправи своите неточности. А главната неточност на ръководещата класа, в това число и на хората в Народното събрание, е че те абдикираха от своите отговорности в присъединяване в този развой през цялото време и делегира тези права на дребна група офицери от военновъздушните сили, преди време управителна от военачалник Радев и тясна група експерти към него, на които бяха предоставени задания, които надалеч надхвърляха техните отговорности и заплата. Тези хора с чиста съвест поеха тази задача, само че я докараха до някъде, до където явно не можаха да надвишават своето и експертното, и политическо равнище. Когато политиците се сетиха, че тази работа не е като онази работа, не беше почтено те да сочат с пръст към Радев. Той не е отговорен, той е приключил това, което му е предоставено. Знам аргумента на военачалник Радев за какво той бързаше със аероплан -  именно поради това, че политическата класа по всякакъв начин забавяше развиването на този развой и българските самолети бяха на път да паднат. Съвсем различен е въпросът дали военачалник Радев е бил прав, когато под негово управление този развой се е отплеснал в едни чисто експертни и в края на краищата необективни критерии ".

Ноев изрази вяра, че ще след договарянията със Съединени американски щати ще има " доста понижаване на разноските, които България би дала ". Той посочи, че от договарянията са били " изолрани " освен " Рафал " и " Еврофайтър ", само че също и " съветските производители, китайските и Северна Корея ". Бившият министър акцентира, че при подозрения за законността на процедурата от партия АБВ могат да сезират Прокуратурата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР