"Няма как без една от традиционните сили да се състави

...
"Няма как без една от традиционните сили да се състави
Коментари Харесай

Политологът Ивайло Динев: Нова партия може да се окаже свръхпобедител

"Няма по какъв начин без една от обичайните сили да се сформира държавно управление – както в сегашния миг, по този начин и след изборите наесен. Новите обединения би трябвало да изберат сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Най-рационално е това да бъде Българска социалистическа партия ", тази позиция изрази в изявление за БНР Ивайло Динев, политолог, лекар по политически науки от университета „ Св. Анна “ в Пиза.
„ Няма какво да се лъжем – една от тези обичайни сили, трите, би трябвало да бъде част от образуването на парламентарно болшинство и намирането на консенсус и новите политически обединения би трябвало да срещнат тази действителност, да я изговорят пред своите гласоподаватели, а не да вземат решения, които са тяснопартийни – няма да се коалираме с никого, няма да търсим съглашение с никого. “
Важно е новите обединения да изберат кои са главните им червени линии, съобщи политологът. По думите му, в случай че допреди няколко месеца главен техен конкурент са били ГЕРБ и предходният модел на ръководство, то в последните седмици рецензиите и офанзивите са били посред им.
Ако се появи нов план с присъединяване на служебни министри или служебни министри отидат в сегашни политически планове, това би трансформирало радикално политическата настройка, акцентира Ивайло Динев. „ Това е несъмнено. Вследствие на огромната поддръжка към служебния кабинет те, в случай че дадат своята поддръжка или станат част от сегашен или нов политически план, това ще промени конфигурацията и към този момент ще приказваме за напълно друга обстановка “, счита той. Подобна нова групировка би „ изяла “ огромна част от вота освен на протестните партии, само че и на част от обичайните сили и би била свръхпобедител, добави политологът.
Той очерта три сюжета за бъдещото политическо развиване:
„ Единият вид някак не се получава, само че се споделя, че може и да се получи – намирането на съглашение сред огромна част от политическите сили.
Другият вид е да се появи нов политически индивид, който в това самоизяждане, на битка всеки против всеки, той просто да унищожи това преходно положение и да вземе огромна част от вота. Ако се появи подобен и той бива доста известен, с доста известни персони в него, той би бил новият свръхпобедител, новият хегемон в нашата политическа система.
И третият вид, който е най-неприятният – в случай че продължи тази неустойчивост и тази битка на всеки против всеки, трендовете да тръгнат от търсене на смяна, към търсенето на властническо ръководство, търсенето на мощна ръка, която да даде ред и непоклатимост. “
Само в един от тези сюжети новите, така наречен протестни партии печелят – търсенето на консенсус, безапелационен е политологът. Според него те или нямат дълготрайна тактика, или тя е неправилна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР