Няма желаещи за преброители в Русенска област – до момента

...
Няма желаещи за преброители в Русенска област – до момента
Коментари Харесай

В Русенска област се търсят още 275 преброители

Няма искащи за преброители в Русенска област – досега над 40 на 100 от местата са незаети, оповестява Българска национална телевизия. Хората се тормозят, че обикаляйки по домовете, има възможност да се заразят с ковид, а парите, които ще получат, не си заслужават, в случай че се разболеят.

В русенска област се търсят още 275 преброители. В по-малките обитаеми места, където безработицата в последните месеци пораства, има по-голям интерес. В Русе обаче са декларирали предпочитание едвам 190 души при нужни 430.

Разговаряхме с хора, които сега са без работа или до неотдавна са били в развой на търсене, само че множеството не желаят да се ангажират с преброяването, защото става въпрос за циркулиране по домовете.

Хората на пенсионна възраст, които при преброяването преди 10 години са се присъединили интензивно, в този момент също не демонстрират интерес, обезпокоени от болестта.

"Това, което е незнайно, постоянно е притеснително. Има хора, които подценяват нещата и след това гледат уплашено ", сподели Стефан Станчев.

Според шефа на Териториалното статистическо бюро в Русе Диана Самхарадзе аргументите за слабия интерес са разнообразни, само че водеща си остава страхът от копонавируса.

"Много неприятно съответстваха нещата и COVID-19, хората, които имат повече свободно време – това са пенсионери. Не знаят февруари месец какви ограничения ще бъдат подхванати за ограничение на придвижване. Ще бъдат обезпечени защитни средства като маски, дезинфектанти. Ще реагираме съгласно обстановката ", сподели Диана Самхарадзе – шеф на Териториално статистическо бюро – Русе.

Ивелина Калчева е от тези 44%, решили да станат преброители. Казва, че анкетната карта не е сложна за попълване, а това е и спомагателен приход.

"Като всеки естествен човек – тормозя се, естествено. Но ще забележим до тогава каква ще бъде ситуацията. Надяваме се ситуацията да се оправи, този вирус да почне да отминава ", сподели Ивелина Калчева.

За да улеснят претендентите от Териториалното статистическо бюро в Русе ги питат къде живеят и в кой регион биха желали да вършат преброяват жилища и хора.

"Защото друго е когато пристигна прочут човек от блока или от квартала, друго е, когато пристигна чужд. Нали, да се сътвори доверие сред жителите ", сподели Диана Самхарадзе – шеф на Териториално статистическо бюро – Русе.

Удълженият период за подаване на документи е 16 ноември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР