Няма изненада“ – така коментира рекордните данни на новозаразени у ...

Няма изненада“ – така коментира рекордните данни на новозаразени у

Доц. Ангел Кунчев: „Омикрон“ успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините 


„ Няма изненада “ – по този начин разяснява рекордните данни на новозаразени у нас доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

„ Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, към този момент залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, занапред в идващите седмици ще продължи повишаването в броя на случаите, предвижда доцент Кунчев в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

На места у нас като София- област, Перник, Бургас и Благоевград ще се наложи децата да преминат на онлайн образование.

Относно тестванията за възпитаници, той изясни, че слюнчените проби не са най-чувствителните, само че са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в учебните заведения.

„ Ритаме против зеления документ, който сме го разширили безпределно – и за антитела, и за преболедуване, където на никое място го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени “, съобщи здравният контрольор по тематиката за недоволството и митингите за отпадане на зеления документ.

До края на февруари едва ли ще се промени срокът на документите. „ Но в цяла Европа се трансформира, тъй че рано или късно, неизбежно и ние ще минем към това, ще изравним “, посочи още доцент Кунчев.

„ Много хора се чудят за какво в новия проект сме дали акцентиране на заеманите интензивни кревати. Първо, отчитаме другата характерност на Омикрон, който би следвало да минава по-леко и да се заемат по-малко интензивни кревати. У нас обаче, огромен брой от популацията са неимунизирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, тъй че ние имаме един термин – горивен материал за епидемията “, изясни специалистът.

На „ Омикрон “ едно от най-неприятните му качества е, че съумя отчасти да заобиколи имунитетът от имунизациите, процентът падна доста. Ако имаш бустер обаче към този момент отбраната е 70-80%, което не е по никакъв начин малко, добави доцент Кунчев. Този вид ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкоз значимо.

Доц. Кунчев разяснява и въпроса за груповия имунитет.

Достигаме групов имунитет по отношение на разновидностите или вариантите, които сме срещали. Имунитетът постоянно е по отношение на съответен вариант, а не по принцип.

Относно имунизациите за деца, Кунчев изясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и в този момент върви в огромните градове, осведоми tribune.bg

Източник: barometar.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg