Няма информация която и да е държава от Европейския съюз

...
Няма информация която и да е държава от Европейския съюз
Коментари Харесай

Европейската комисия: Няма информация страна от ЕС да плаща за руски газ в рубли

Няма информация която и да е страна от Европейския съюз да прави заплащания за съветски газ в рубли, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, представена от Reuters.

Думите ѝ идват в навечерието на днешната среща на енергийните министри на страните-членки в Брюксел, която бе предизвикана от решението на " Газпром " да спре подаването към България и Полша и да отхвърли заплащанията на Германия и Австрия в Евро.

В петък Русия излезе със мнение, че не вижда проблем в модела за възнаграждение след конвертиране в рубли, до момента в който българският министър на енергетиката Александър Николов обясни къде се крият заплахите:

" На процедура бихме изгубили надзор върху парите си след осъществяване на плащане в щатски долари, както е по контракт, " Руската банка има надзор на конвертирането в рубли и няма " безусловно никаква изясненост " за съответния обменен курс, който би бил употребен, сподели той.

Транзакциите в рубли могат да защитят Кремъл от икономическия удар на глобите, нанесени от Европейския съюз и Съединени американски щати. От началото на войната страните от съюза са платили повече от 45 милиарда евро на Москва за газ и нефт, показва изследване на Центъра за проучвания на силата и чистия въздух. 

Русия внася 40% от газа на Европейски Съюз и 26% от петрола, което я слага в мощна позиция при договарянията за способ на заплащане. Очаква се съюза да се стреми към възбрана на доставките на съветски газ до края на годината, оповестява още Reuters. 

Сред страните, които са изразили терзания по отношение на следствията от сходно решение, са Германия, Австрия, Унгария, Италия и Словакия.

На срещата ще се разиска и незабавната потребност от обезпечаване на други канали за доставяне с газ, както и тактики за запълване на хранилищата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР