Няма и механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно

...
Няма и механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно
Коментари Харесай

Държавата няма механизъм за глобяване на складовете за задържане на лекарства

Няма и механизъм, по който страната да подкрепя привилегировано едно или друго лечебно заведение, съобщи началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров

“Държавата няма механизъм, по който да глоби складовете на едро за задържане на количества медикаменти, които в това време се намират мъчно по аптеките. ”

Това изясни началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров във връзка постъпилите в Министерството на здравеопазването сигнали за дефицит на съответни лекарствени артикули, предава.

Той разясни, че са били осъществени инспекции по постъпилите сигнали за дефицит на 7 медикаменти. При инспекциите е открито, че единствено за две от медикаментите доставките са краткотрайно спрени. За останалите пет медикамента няма данни за прекъсване на производството им. Установено е, че са налични при търговците на едро или че се чакат доставки.

Мавров изясни, че това, което може да се направи все още, е само да се извършат инспекции за те да окажат напън за ускорение на процеса. И там, където фактически има проблеми, те да се вземат решение самостоятелно.

Началникът на кабинета на здравния министър разгласи, че продължава работата на образувания от министъра на опазването на здравето Специализиран съвет за надзор над снабдяването с медикаменти, като се разискват хрумвания за нормативни промени, които да подобрят организацията. До дни ще има съответни оферти.

Мавров уточни, че следва да се разиска и опцията за смяна във формулата, на база, на която се генерира забранителният лист за експорт на лекарствените артикули в страната за избран период от време, посредством Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист на Република България.

На въпрос, обвързван с Диспансера за белодробни болести и санаториума (тубдиспансера) в община Варна, Мавров разяснява, че страната не може да поеме задълженията на Белодробната болница във Варна, а единствено да заплаща дотация за осъществена активност, каквато се превежда постоянно.

“Няма механизъм, по който страната да подкрепя привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има си механизъм, по който се субсидират избрани действия, в това число и за туберкулоза, за която има стратегия за профилактика и надзор. И освен лечебното заведение във Варна, само че и доста други такива лечебни заведения в страната, се субсидират по този ред “, добави Мавров.

Той изясни и че пациентите от болничното заведение ще бъдат ориентирани към лечебно заведение или поделение в Добрич, Бургас, Велико Търново или Русе. Тъй като в самия приморски град няма опция на лечебното заведение. Преди това обаче, Мавров обърна внимание, че пациентите ще би трябвало да преминат специфичен обзор, с цел да се откри кои от тях са в заразна фаза на заболяването и да им се издаде заповед за наложителна изолираност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР