Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с

...
Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с
Коментари Харесай

Радев за еврочленстовото на Северна Македония: Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете

„ Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически напън “, “. Това съобщи президентът Румен Радев в Брюксел преди съвещанието на Европейския съвет във връзка еврочленството на С. Македония, оповестиха от президентството.

По думите му макар неимоверния напън от европейските сътрудници точно на днешния Европейски съвет да се  даде ход на договарянията за участие на Република Северна Македония, в последния миг тази точка е отпаднала от дневния ред на съвещанието.

Радев уточни, че страната ни държи политиката на разширение на Европейски Съюз да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за участие. „ Не можем да подминем дискриминирането на жители в нашата съседка единствено поради тяхното самоопределение като българи, което в прорез с европейските полезности и правила и няма по какъв начин да кажем „ да “, преди да сме видели устойчиви механизми за премахване на изопачения роман и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика “, съобщи президентът.

Румен Радев акцентира също по този начин, че България не може да поддържа началото на договарянията за участие в Европейски Съюз за Република Северна Македония и „ преди да сме уверени, че нашата съседка няма да гради своята еднаквост върху кражбата на българската история “. „ Нека да е ясно, хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем както постоянно сме го правили. България остава отворена за бързи резултати и двустранни договаряния в полза на жителите на двете страни. Време е да се разбере от всички, че само от ангажирането  и резултатите в разговора с България зависи ускоряването на европейската вероятност за нашата най-близка страна “, уточни още президентът Румен Радев.

„ На предишния Европейски съвет през месец май заварих България в изолираност, посочена с пръст и упреквана за блокирането на договарянията с Република Северна Македония и Албания. Служебното държавно управление постави големи старания да навакса годините, в които нашите сътрудници по този начин и не съумяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо равнище “, сподели още президентът.

Държавният глава напомни също по този начин, че е провел голям брой персонални срещи и диалози както с представителите на европейските институции – Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, по този начин и с президенти, министър председатели и министри на външните работи на редица страни. „ Вярвам, че те схванаха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на излаз от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните връзки “, уточни Румен Радев. Президентът прикани за излизане от фамилиарната дипломация пред камерите и за фокусиране върху прагматични решения в разговора сред България и Република Северна Македония.

По думите на на президента, за този месец и половина България е потвърдила, макар интернационалния напън, че е виновен член на Европейския съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в него. „ Нека не бъдем наивни, в този момент успяхме освен да отложим тази точка от дневния ред на Европейския съвет, само че и да отхвърлим натиска за обвързване на началото на договаряния за участие на Република Северна Македония с календарен график и периоди “, уточни Румен Радев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР