Няма хора за работа в ключови сектори, трябва да се

...
Няма хора за работа в ключови сектори, трябва да се
Коментари Харесай

Сандов: Няма хора за работа в ключови сектори, трябва да обърнем парадигмата

Няма хора за работа в основни браншове, би трябвало да се опитаме да обърнем тази парадигма. Това съобщи вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на Националната конференция „ Работеща България за бъдещето на труда “. Събитието е проведено от КНСБ.

Сандов открои казуса за неналичието на работна ръка и на добре образовани фрагменти. Индустриалните зони в Пловдив „ издишат “ поради неналичието на работещи, даде образец той.

Продължава да стои въпросът с дуалното обучение, с цел да може просветителната система да работи в синергия на пазара на труда, разяснява той.
Сандов уточни, че синдикатите имат основна роля за сполучливия разговор. Има нови браншове, които нямат синдикални организации, означи той. Вицепремиерът изрази мнение, че посредством синдикатите се подсигуряват правата на трудещите.

На конференцията Сандов подчертава и върху Зеления пакт, който касае живота на въглищните централи и подсигуряването на работещите там . Държавата ще направи всичко допустимо да няма ощетени, увери той. Сандов изясни, че териториалните проекти за трите въглищни централи ще основат повече условия за устойчиви работни места. Той разяснява, че централите за произвеждане и сила могат да продължат да съществуват, само че с други енергийни първични материали. Големият цех за акумулатори ще изисква нов огромен брой заети лица , уточни министърът.

Относно района на Перник ограниченията са ориентирани към съгласуваност със София . Предвижда се преквалифициране на работната ръка и определяне на икономическа акомодация. Фокусът върху кръговата стопанска система също е част от проекта, изясни Сандов.

Той разяснява, че Кюстендил има капацитет за развиване на геотермална сила и основаването на нова индустриална нискоемисионна зона. Подкрепа за земеделието и туризма също е част от капацитета на Кюстендил, сподели още Сандов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР