Няма ешерихия коли във водата в Перник. Това отчитат първите

...
Няма ешерихия коли във водата в Перник. Това отчитат първите
Коментари Харесай

Перник - бедственото положение продължава

Няма ешерихия коли във водата в Перник. Това регистрират първите резултати от пробите на водата в града, които бяха оповестени от Регионалната здравна ревизия. Няма и нови случаи на пациенти със подозрение за заразяване с бактерията. Продължава работата по премахване на повредата в кв. " Проучване ", където във водата беше открита ешерихия коли. Ремонтът би трябвало да завърши довечера.

Пробите на 13 от общо 16 пункта за надзор на качеството на водата в Перник демонстрират, че в нея няма ешерихия коли. Водата е годна както за сантарно-хигиенни, по този начин и за питейни потребности. Резултатът е единствено за главните индикатори. Предстоят и спомагателни проучвания.
Нина Стаменова, зам.-директор на РЗИ-Перник:В момента екипи на РЗИ се намират в кв. Проучване, там където имаше проблеми с питейната вода и на местата, където е пусната се взимат проби, като специалистите в лабораторията ще останат на работа, до момента в който изработят органолептиката през днешния ден, а по това време на следващия ден ще имаме резултатит еза ешерихия коли и колиформите на тази вода, която е след ремонта.
В късния следобяд два от блоковете в квартала, където беше открит ешерихия коли във водата, към момента бяха без вода. Бетонна стена се оказала затруднение за по-бързото привършване на ремонта.

Живеещите в пернишкия квартал " Проучване " чакаха до довечера, с цел да потече вода от чешмите им, макар че това трябваше да се случи още през вчерашния ден.

След днешното съвещание Кризисният щаб взе решение бедственото състояние в Перник да бъде удължено с 30 дни, считано от на следващия ден. Бяха разисквани и неотложни дейности.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Държавна компания " Монтажи " и ВиК сдружението да стартират замяна на ВиК и канализационната мрежа, тъй като нито един от кварталите в Перник не е застрахован, че обстановката, която се получи в кв. " Проучване ", няма да възникне във всяка една точка на територията на община Перник.Емил Костадинов, регионален шеф на Перник: Сега ще инсталираме уреди, с които да знаем какъв брой е притокът, какъв брой е разходът от язовира, какъв брой влиза в пречиствателната станция.
Заради казуса с режима на водата министър председателят Бойко Борисов предложи да се разиска уедряване на всички ВиК сдружения в едно държавно дружество.
Бойко Борисов, министър-председател: Ще ни коства пари, ще помогнем на града, въпросът е всеки час да се употребява, не ден, с цел да могат и хората да се успокоят като видят, че се прави. Пак споделям - виновност на всеки може да се откри в досегашното ръководство на този град. Но има градове, Перник е един от тях, където в този момент вършат план, вероятно. Един план най-малко 2 години ще го вършат, до момента в който стане. Така че помислете и да не ни почнат да ни цъфтят рецесии, обединете ги, където би трябвало да интервенираме.
Спешни поправки и на двете пречиствателни станции в Перник също са измежду предложенията за разрешаването на водната рецесия. Ще стартира и изпомпването на вода от карстовите пещери към язовир " Студена ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР