Няма две мнения по въпроса – канабисът вони. Лошо няма,

...
Няма две мнения по въпроса – канабисът вони. Лошо няма,
Коментари Харесай

Ето защо канабисът мирише толкова неприятно

Няма две отзиви по въпроса – канабисът вони. Лошо няма, не упрекваме растението в нищо, просто желаеме да кажем, че в тази ситуация си има съответна причина, която го кара да мирише съвсем като секрета на скункса.

Според ново проучване, оповестено в, съществуват голям брой съставки, които провокират характерния мирис, и учените към този момент са изолирали над 200 от тях. По-голямата част от изучените принадлежат към фамилията на терпеноидите – изключително миризливи молекули, които се срещат в природата и които създават най-различни аромати – от тези, наподобяващи гориво, до дървесните миризми и даже тези на растенията.

Поединично тези трепеноиди могат допринесат за над 50 % от концентрацията на аромата, споделят учените. Така да вземем за пример канабисът от типа OG Kush има мощна и много остра миризма, наподобяваща гориво, която се дължи на високите концентрации на β-мирцен и β-кариофилен. От друга страна, във типа Jack Herer откриваме огромни количества терпинолен и d-лимонен. Благодарение на тях той има дървесен и цитрусов мирис.

Това обаче не е всичко. Терпеноидите „ способстват извънредно доста за аромата на канабиса и придават на всеки културен тип неповторима миризма “, пишат създателите на изследването, само че допълват, че те не са виновни за „ химическият генезис на аромата, наподобяващ [секрета на] скункса “. Дори тези от вас, които считат, че канабисът мирише прелестно, надали биха могли да опишат аромата му единствено като „ цитрусов “ или „ дървесен “. Какво друго тогава играе роля?

Трудно е да се отговори на този въпрос, защото (отчасти) ароматните молекули са в действителност комплицирани. Изглежда обаче всичко се свежда до семейство химически смеси, известни като летливи серни смеси (VSC). Същите, които карат брюкселското зеле да има толкоз противен усет. Те са виновни и за неприятния ви мирис рано заран и, несъмнено, карат секрета на скункса да вони (меко казано). Всъщност това е една от аргументите, заради която учените вземат решение да ги потърсят в канабиса – „ ароматът на канабиса постоянно се оприличава с този на [секрета на] скункса… и защото е известно, че защитният спрей на скункса съдържа няколко много потентни VSC, ние предположихме, че нещо сходно се крие и в канабиса. “

Предположенията се оказват верни. Учените откриват голям брой VSC в проучваните проби, като на някои от тях не са попадали в никакъв случай до момента. Една от тях се споделя 3-метил-2-бутен-1-тиол и е измежду най-миризливите.

Защо е значимо за учените да знаят какво кара канабисът да мирише толкоз неприятно? Летливите серни смеси, виновни за миризмата му, имат конструкция, която прилича много тази на смесите в чесъна – смеси, които евентуално имат антиракови и кардиозащитни резултати. Ето за какво откривателите считат, че е належащо да проучим в допълнение евентуалните здравни изгоди от канабиса.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР