Няма достатъчна подкрепа от страните-членки на Европейския съюз за пълно

...
Няма достатъчна подкрепа от страните-членки на Европейския съюз за пълно
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Няма достатъчно подкрепа за пълно ембарго на руския петрол

Няма задоволителна поддръжка от страните-членки на Европейския съюз за цялостно ембарго или наказателни мита върху вноса на съветски нефт и газ, сподели висшият представител за външаната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел, представен от немския вестник Die Welt в понеделник, предава Ройтерс.

" В момента ние в Европейски Съюз нямаме единна позиция по този въпрос ", сподели Борел пред вестника.

Износът на нефт е главният източник на задгранична валута за Кремъл и мнозина в Европейски Съюз приканиха за преустановяване на заплащанията за нефт, защото те дейно финансират войната в Украйна, която Русия назовава " специфична военна интервенция ".

Някои страни от Европейски Съюз упорстват за шести пакет от наказания против Русия, а Брюксел приготвя цялостна оценка на въздействието на възбраната за нефт като част от вероятни по-нататъшни ограничения.

Русия е най-големият снабдител на нефт в Европа, осигурявайки малко над една четвърт от вноса на нефт в Европейски Съюз през 2020 година, съгласно данни на статистическата работа на блока Евростат.

Борел сподели, че тематиката ще бъде разисквана на идната среща на върха на Европейски Съюз в края на идващия месец и че не чака решение по въпроса преди този момент.

" Окончателното предложение за ембарго върху петрола и газа към момента не е на масата ", сподели той.

Европейската комисия евентуално ще направи оферти за шести пакет от наказания на страните-членки тази седмица, сподели Die Welt, без да цитира източници.

Всички страни от Европейски Съюз работят за понижаване на зависимостта си от съветския нефт и газ, сподели Борел, добавяйки, че има вяра, че блокът в последна сметка ще успее да понижи зависимостта си.

" В един миг това ще се случи и тогава Русия ще почувства мъчително, че приходите от петролния и газов бизнес се губят ", добави той.

Припомняме, че Европейска комисия зави, че Съюзът трбява да се освободи от зависимостта от съветски енергийни запаси в най-кратки срокове, само че страни като Германия и Унгария все още са срещу цялостно петролно емабрго против Русия, за разлика от Полша и Литва, които желаят цялостна възбрана на съветски нефт и газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР