Няма донори, това е основният проблем на малкото трансплантации, които

...
Няма донори, това е основният проблем на малкото трансплантации, които
Коментари Харесай

Доц. Пламен Димитров: Липсата на донори е най-големият проблем при трансплантациите

„ Няма донори, това е главният проблем на дребното трансплантации, които се случват у нас. Фактът е, че за 2020 година, когато стартира Ковид, имаше две трансплантации от един трупен донор. “

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ урологът доцент Пламен Димитров.

„ В болничното заведение която работя има комисия, която включва хората в листата, само че няма донори, с цел да се извършат трансплантациите. А това е съдбовно за някои пациенти с хронични болести “, сподели доцент Димитров.
На мен персонално пациенти са ми задавали въпроса – има ли късмет да възстановите бъбречните трансплантации. Ние в никакъв случай не сме ги спирали, споделям аз. Те споделят „ по този начин чухме “, не знам от кое място идва това. Хората се насочват към чужбина и чакат там да се случат нещата. Лично мое мнение е, че човешкият живот няма цена.
„ По закон ние питаме околните на какво са съгласни. Например веднъж околните се бяха съгласили да се дарят единствено бъбреците. Нямам концепция за какво бяха реагирали по този начин. Така че виждате, че от време на време няма пояснение на някакви неща. Може би би трябвало да има по-голяма осведоменост “, разяснява още доцент Димитров.

По неговите думи доста от болесттите могат да бъдат избегнати, само че е нужна профилактика.

„ Най-елементарното е кръвните проучвания, които би трябвало да се вършат всяка година “, акцентира доцент Димитров.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР