Няма документи на международно ниво, които да уреждат девоенизирани зони

...
Няма документи на международно ниво, които да уреждат девоенизирани зони
Коментари Харесай

Експерт: Няма международен регламент за демилитаризирана зона около атомна централа

Няма документи на интернационално равнище, които да уреждат девоенизирани зони към атомните централи, разяснява пред БНР Станислав Георгиев, секретар на сдружението " Български атомен конгрес ". Той даде образец с войната в Югославия, където към електроцентралата " Кришко " е имало " тишина и безмълвие, една демилитаризирана зона, която се следваше от всички участници ".

Относно задачата на МААЕ в атомната централа в Запорожие, Георгиев уточни, че тези централи са проектирани по този начин, че в спешни обстановки да бъдат предпазени. 

" Те имат триканални системи на сигурност. В атомните централи в никакъв случай не се разчита единствено на една стъпка, която обезпечава сигурността на тези уреди. Винаги има запазване - първично, вторично ", изясни специалистът. Той посочи, че реакторите в Запорожие са еквивалентни на реакторите в Козлодуй.

" За плана " Белене ", който по този начин и не се реализира, ограниченията за сигурност предвиждаха рухване върху обвивката на реактора на тежък аероплан ", означи Георгиев. Той не разяснява спорната информация във връзка с взаимните обвинявания, които Москва и Киев си разменят по отношение на удари върху АЕЦ " Запорожие ".

Междувременно по-рано през днешния ден пети енергоблок на Запорожката атомна електроцентрала още веднъж е бил изключен, откакто са сработили системите за сигурност. По първични данни, развалена е линията на аварийното зареждане. Русия съобщи, че украинските сили са обстрелвали с гаубици региона на град Енергодар, до който се намира централата, като петима души са били ранени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР