Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия.Това заяви

...
Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия.Това заяви
Коментари Харесай

Мариана Тошева, Агенция по бежанците: Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия

Няма контрактувана численост за връщане на бежанци от Австрия.

Това съобщи Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Цифрата е ориентировочна на по този начин наречените лица, които са минали през България, подали са молба за леговище и в границите на процедура са напуснали страната и са пристигнали в Австрия. Тези лица условно подлежат на връщане по в този момент действщия правилник Дъблин, уточни Тошева.

По думите ѝ през 2023 година в България са върнати 590 лица. " Процедурите по връщане включват определяне на лицата, известяван, подготовка за връщане. Австрия би трябвало да ги разпознава и качи на самолета, с цел да ги върне в България ", изясни тя.

Австрия желае да подчертае броя за връщане на бежанци. Затова е дала тази цифра. Но това е процедура, която може да продължи година или две, счита Тошева.

Тошева акцентира, че общата запълняемост на бежанските центрове у нас е 72%. " Два от тях са запълнени на 104%. Това са центровете в " Овча купел " и " Враждебна ". Има доста непридружени, малолетни лица. В центъра има към 370 деца ", означи Мариана Тошева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР