Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия. 6000

...
Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия. 6000
Коментари Харесай

И все пак е истина! Приемаме 6000 афганистанци от Австрия

Няма контрактувана численост за връщане на бежанци от Австрия. 6000 е ориентировъчна численост на бежанци, които са минали през страната и са стигнали до Австрия. Това призна председателката на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева по Българска национална телевизия, откакто дни наред властта отхвърляше, че ще се превърнем в бежански лагер поради претенциите на Виена като изискване за Шенген.

Според нея броя, за която се заприказва като изискване на Австрия, е ориентировъчна и става дума за лицата, които са минали през България, подали са молба за леговище и в границите на процедура са напуснали страната и са пристигнали в Австрия. Тези лица условно подлежат на връщане по в този момент настоящия правилник Дъблин, изясни Тошева.

Според нея Австрия евентуално желае да подчертае каква е откритата численост подлежащи на връщане чужденци и затова е дала съответна цифра. Но това е процедура, която може да продължи година или две, разяснява Тошева.

Като цяло изпълняваме връщанията – декларирани прехвърляния, както от Австрия, по този начин и от други страни като Германия, Франция, съобщи ръководителят на Агенцията за бежанците.

Системата „ Дъблин “ не работи сполучливо, изключително при миграционен напън. Миграцията е като водата. Тези хора са в отворен вид центрове и контролът върху тях е сложен, призна Тошева.

По думите ѝ през 2023 в България са върнати 590 лица. „ Процедурите по връщане включват определяне на лицата, известяван, подготовка за връщане. Австрия би трябвало да ги разпознава и качи на самолета, с цел да ги върне в България “, добави още тя.

Ръководителката на бежанските центрове у нас заключи, че все още те са запълнени до 72%. „ Два от тях са запълнени на 104%. Това са центровете в „ Овча купел “. Има доста непридружени, малолетни лица. В центъра има към 370 деца. Другият напълнен център е във Враждебна “, означи Мариана Тошева.

„ Много е значимо страните членки на Европейски Съюз да имат обединен метод към страни на генезис – приказва се на европейско равнище за проучвателни задачи в Афганистан и Сирия, къде биха могли в избрани райони да бъдат връщани техни жители. Това би трябвало да е общ европейски метод, не всяка страна да договаря настрана “, сподели още Мариана Тошева. Тя означи, че имаме сериозен брой мигранти и от страни като Мароко, Тунис, Ирак.

По-рано от държавното управление нарекоха подправена вест появилата се информация, че измежду изискванията на Австрия, с цел да ни пусне по въздух и вода в Шенген, е и това да приемем назад 6000 мигранти, основно сирийци и афганистанци.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: бежанци Шенген Мариана Тошева афганистанци Австрия Афганистан
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР