Няма деца, които да се изпращат от наша страна към

...
Няма деца, които да се изпращат от наша страна към
Коментари Харесай

Няма деца, които да се изпращат от наша страна към Норвегия, твърдят от АСП

Няма деца, които да се изпращат от наша страна към Норвегия. Това изрично съобщи пред БНР Емил Тодоров – шеф на дирекция „ Закрила на детето “ в Агенцията за обществено подкрепяне. „ Не можеш току по този начин да отидеш някъде и да вземеш децата. Такова нещо няма, няма по какъв начин и да има. Това опонира на закона. Няма деца, които да се изпращат от наша страна към Норвегия. Има деца, които се осиновяват интернационално. Те си минават специфичен режим през Министерство на правораздаването. Като се осинови от семейство в Норвегия, то отпътува там, само че особено да бъдат изпращани деца в Норвегия по този метод няма “, изясни той.

Тодоров акцентира, че до тях не е достигала информация за готвени саботажи и основаване на нервност за лишаване на деца. „ Когато има такива клюки, е хубаво самите родители да се обръщат към нашите служби, да задават своите въпроси – те ще бъдат съветвани и осведомени. В случая се действаше първосигнално “, сподели още той.

По думите му за 2018 година мярка за настаняване на деца при родственици или близки, приемно семейство или профилирана институция е подхваната за малко над 3000 деца. В това число влизат 1058 деца, които са изоставени от техните родители. От януари до август тази година това число е малко над 2000, добави Тодоров. Той увери, че няма случай, при който с лека ръка и без причини да се изведе дете от биологичното му семейство.

Емил Тодоров изясни при какви условия обществените могат да стигнат до тази мярка: „ За да може да проработи нашата система, би трябвало да получим сигнал, че има дете в риск или че има проблем с дете. Освен че можем да получим сигнал по всевъзможен метод, ние можем и да се самосезираме, в това число и по медийни изявления или наша директна работа със фамилиите. Когато постъпи при нас сигнал, обществен служащ има задължението по закон да го ревизира. Той прави инспекция, събира информация от всички вероятни източници – родители, родственици, учители, персонален доктор, полиция, прокуратура, община, с цел да направи преценка дали с детето всичко е наред или не.

Крайна мярка е извеждане на детето от биологичното семейство. Първото нещо е общественият служащ да приготви свое мнение – това не е негово еднолично решение. Ако е препоръчано да се отвори работа по случай, първото нещо е да се търсят способи и благоприятни условия за поддръжка на фамилията. Ако заключението е, че детето би трябвало да се изведе от фамилията и то би трябвало да се настани на друго място – първо се изследват роднините и околните и дали те имат опция да поемат грижата. Ако там са изчерпани опциите, детето може да бъде настанено в приемно семейство. Издава се заповед, детето се настанява. Тази заповед може да се апелира. Настаняването е от съда. Този административен акт минава правосъден надзор. Изключение са случаите, при които съдът не удостоверява нашата мярка за протекция “, съобщи той.

Тодоров обаче акцентира, че в случай че в периода на изговаряне на съда събитията се трансформират, съдът може да промени решението. В Стратегия за детето се залагат цели и цели за интервал напред от позиция развиване на дейностите, свързани с децата, към по-добро, уточни още специалистът. По думите му една такава тактика не би трябвало да опонира на законодателството. В промененото законодателство няма текстове, които да плануват по-лесно лишаване на деца или по-лесно предоставяне на деца за осиновяване, безапелационен бе още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР