Няма ден, в който да не се случват произшествия по

...
Няма ден, в който да не се случват произшествия по
Коментари Харесай

Черна серия на пътя

Няма ден, в който да не се случват катастрофи по пътищата на страната, констатира Институтът за пътна сигурност, обвинявайки държавните институции в безучастие. Позицията на института е във връзка произшествието с рейс край град Враца, при който бяха ранени няколко души. 

Инцидентът край Враца е един от многото, случили се единствено за два дни в страната.  При него учебен рейс с 20-ина пасажери, пътуващ от село Лиляче към Враца по обходния път на града се прекатурва, откакто водачът не е стопира на знак " стоп ". При злополуката, която се случва в понеделник, бусът е ударен от лек автомобил опел. В резултат на удара, бусът се прекатурва, затискайки леката кола. Ранени са 9 души, измежду които и дете. То и още двама още са в болница.

***

В същия ден микробус, пренасящ моторни лодки, се прекатурва на Автомагистрала " Струма "  край Кочериново, при което биват ранени двама души. 

***

Отново в понеделник два микробуса се сблъскват покрай Русе, при което няколко румънски жители биват ранени, измежду които и бременна жена.

***

45 годишен мъж умира след тежка злополука на Автомагистрала " Хемус " близо до Шумен. Инцидентът става поради неспазване на отдалеченост по време на изпреварване, при което автомобилът удря различен откъм гърба, след това се блъска в мантинелата и се прекатурва на платното. 49 годишният водач е с фрактура, а спътникът му с гръдна контузия, която води до гибелта му.

***

Тир с латвийска регистрация навлиза в насещното придвижване на Автомагистрала " Тракия " в понеделник и премазва автомобила на младо семейство. На място умират мъж и бременната му жена. Тя е била бременна в седмия месец и двамата са пътували към София за обзор. Днес прокуратурата в Пловдив повдигна обвиняване на водача на тира.

***

Днес още веднъж осъмнахме с вест за злополука сред учебен рейс и лек автомобил, този път към Кубрат. Автомобил  " Рено Меган ", ръководен от 24-годишна жена, се удря челно в насрещно движещ се училищен автобус в участъка Кубрат - село Медовене. 10 деца минават за обзор през болнично заведение, а дамата, карала лекия автомобил, е призната в разградската болница в безсъзнание.

***

Верижна катастрофа затрудни придвижването през днешния ден по пътя пътя Русе - Бяла, само че за благополучие без потърпевши. Автобусът с 16 пасажери, по линията Силистра-София не съумява да спре на секторът от пътя,  който е в ремонт и е сигнализиран. В резултат удря задната част на джип, при което последва верижната злополука.

Това е втората верижна злополука за денонощие в този сектор. Предната вечер при подобно произшествие се сблъскват лек автомобил и два рейса. 

***

Днес на пътя Пловдив-Карлово, тир ударя два леки автомобила - лада и ауди. За шанс, няма потърпевши. 

***

Отново случай край Враца през днешния ден затрудни движението към Оряхово и Видин, откакто валяк се прекатурна по таван на кръговото кръстовище край града. За благополучие няма потърпевши.

***

Миналата седмица 11 души бяха признати в болница, измежду които 4 годишно дете и майка му, след като турски тир блъсна автобус на столичния градски транспорт по линията Лозен-София. Двама от ранените бяха тежко ранени.

***

Мъж на 67 години от Нова Загора пък почина, откакто автомобилът му беше блъснат от трен на жп прелез.

***

Дни по-рано още веднъж на жп прелез товарен трен блъсна автобуса, цялостен с служащи край Симеоновград, откакто водачът на рейса не спрял на знак Б - 2 - " Спри! Пропусни движещите се по пътя с преимущество ". В резултат на злополуката 5 души са откарани в болница, единият от които в хирургия с 5 счупени ребра, а различен - в неврохирургия с контузия на глава и мозъчно разтърсване.

Проблемите със зачестилите катастрофи , съгласно Института за пътна сигурност, идва от това, че има пропуски в нормативните уредби. 

От института приканват за незабавни ограничения и проверка на разпоредбите за възлагане на постоянни линии на градския превоз, за разработване и приемане на държавна политика за възобновяване на остарелия автопарк, както и за приемане на способи и тактики за продължаващо образование при професионалните водачи.

" Поредицата от сходни пътни произшествия демонстрира едно нещо, а точно, че има доста сериозен пропуск в законодателството, всичко това примесено с остаряващия автопарк, неналичието на държавна политика във връзка с подновяването му и продължаващото образование на професионалните водачи ще доведат до още и по-сериозни произшествия и те ще стават все по-често ", се споделя в становището.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР