Няма дефицит, има проблеми с организацията и паника, увери здравният

...
Няма дефицит, има проблеми с организацията и паника, увери здравният
Коментари Харесай

Обсъждат се два зелени коридора за възрастни в цялата страна

Няма недостиг, има проблеми с организацията и суматоха, увери здравният министър

Натискът върху здравната система е доста огромен, само че проблемите са въпрос на логистика, опозиция и суматоха, на национално равнище нямаме недостиг. Това увери здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия. Той още веднъж отхвърли, че решението да няма нови ограничения макар тежкото състояние в страната е политическо, а твърди, че това било медицински въпрос. Министърът обаче очерта редица промени, за които разгласи, че ще влязат в действие от четвъртък - тогава изтича срокът на настоящите сега ограничения.

От четвъртък нататък при над 20% заболели в едно учебно заведение ще се минава към отдалечено образование, удостовери Ангелов. Тепърва се разисква и въвеждането на зелени коридори за възрастни на национално равнище - спорело се дали да има два коридора, един утринен и един следобеден, поради идващите студени месеци. Нощните заведения ще останат затворени, най-вероятно за още 2 седмици. Вечерният час ще бъде уеднаквен до 23:30 часа за цялата страна, както желаят ресторантьорите. Ще се следва местен метод към учебните заведения, където има проблем с учителите, шефовете ще оферират ограничения, сподели министърът. Единственото, което ме тормози, е ще устоят ли медицинските сестри и лекарите, ще имат ли мощ, разяснява той на въпрос опасява ли се от нещо.

" Само в София имаме над 550 повиквания през вчерашния ден, на 40 секунди пада адрес. Само София е обслужвана от 40 коли. Над 200 адреса са били за COVID-19, само че от тях 30-ина са постъпили в болница ", заяви Ангелов. " Всеки при най-малкия признак търси помощ и чака да бъде отведен в лечебно заведение, това е човешко, само че лекарите следват логаритми ", разяснява той. На фона на следващите черни върхове, министърът посочи, че в последните седмици хиляди хора са излекувани. Само през днешния ден има 875 излекувани, които са си тръгнали от лечебните заведения у дома.

Достъпът до здравна помощ в България е един от най-хубавите в Европа, имаме доста кревати, само че нямаме лекари, сподели още Ангелов. " Най-важното е хората да бъдат рационални и да останат у дома, да не се срещат с огромни групи хора. Ако желаеме да пречупим гръбнака на тази зараза, би трябвало да го създадем с разсъдък ", разяснява той. Не ходете по молове и други затворени пространства, ограничете физическите си контакти, прикани той.

" Пловдивската болница " Св. Мина ", която ще се трансформира в Коронавирус болница, няма потребност от респиратор, тъй като другата болница - " Св. Георги ", е на 1 км от нея. Там ще се лекуват по-леките случаи ", изясни министърът във връзка паниките, че се обособяват Коронавирус структури, които нямат никаква инсталация за лекуване на пациентите.

Ангелов още веднъж даде образец, че по места има отпор за разпоредените ограничения. Така е и в болничното заведение, която той оглавяваше преди да поеме министерството - Александровска. От няколко дни има напрежение с лекуването на пациенти с бъбречна непълнота, като министърът изясни, че управлението на клиниката отхвърля да извърши решението на болничното управление и да реалокира на безвредно място пациентите с трансплантация.

ДЕФИЦИТ НА ЛЕКАРСТВА

" Ремдесивир има на всички места. Въпрос на логистика е да бъде доставен ", увери министърът. Според него там, където липсва препаратът, казусът е, че шефът не го е потърсил и не е подал поръчка за доставка. Има задоволителни количества, има ред, по който се доставят, въпрос на организация е, разяснява Ангелов.

" Направих предходната седмица инспекция, на национално равнище нямаме никакъв дефицит. Вероятно се прави експорт на медикаменти зад граница - на нискомолекулярни хепарини, кортикостероиди и антикоагуланти ", съобщи министърът за изчезващите медикаменти по аптеките. Той разгласи, че е внесъл промени в Народното събрание за стягане на контрола над износа, само че прикани и хората да спрат да се лекуват превантивно по самодейност и да се презапасяват. Ако тази неуравновесеност стартира да води дейностите на хората и се трансферира в лечебните заведения, това към този момент ще стане рисково, предизвести министърът.

ЗА ТЕСТОВЕТЕ

По мотив сложния достъп до проби, министърът още веднъж даде поръчка, че се разисква антигенните проби да станат опция на PCR тестванията. " Ако сътрудниците кажат, че антигенните проби могат да бъдат тази опция, считаме да пуснем задоволително антигенни проби в колите за спешна помощ, на персоналните лекари, в лечебните заведения и в РЗИ, с цел да може оптимално доста хора да тестваме ", даде обещание отново министърът. Той за следващ път увери, че има готово направление за персоналните лекари, макар че това облекчение се бави към този момент седмици. Последно отново има заричане до края на седмицата да се подписа анекс към рамковия контракт, само че такова заричане имаше и за предходната седмица.

В мобилните пунктове пред лечебните заведения се тестват гратис единствено хора със признаци, който чака без признаци пред пунктовете, той не се изследва там, тъй като се води единствено от страха, разяснява министърът. Той разказа по какъв начин ще става тестването, откакто се подписа прословутият анекс - персоналният доктор ще подава направлението по електронна система непосредствено в лабораторията, а човек ще отива непосредствено там за безвъзмезден тест. Ангелов увери, че през системата на незабавната помощ ще бъдат раздадени задоволително антигенни проби, с цел да може и в най-малкото градче човек със признаци да бъде тестван бързо. Министърът обаче се оплака, че има доста подправени повиквания на тел. 112 и прикани хората да не звънят на незабавна помощ, в случай че нямат признаци. Системата е под огромен напън, всички би трябвало да помогнем той да намалее, сподели Ангелов.

ЛЕГЛА ИМА

Има задоволително кревати в София, нямаме потребност от здания, разяснява министърът във връзка предлагането на една от частните лечебни заведения да даде постройка. Нека не се поддаваме на популизъм, защо ни е постройка, в случай че в нея няма сестри и лекари, сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР